DERYA DEMİR PINAR
Bursa’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılacak 24 okulu 2015 yılında belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın 5 yıl sonra bu sömestrda ‘‘Deprem Tahkik Raporu’nu apar topar uygulama kararı alması, binlerce veliyi zora soktu. İkinci dönemin başlamasına 2 gün kala ‘‘çocuğunuzu başka okula taşıdık” duyurusuyla şaşkına dönen veliler, kendilerine herhangi bir servis ücreti ödenmeyeceğini öğrendiklerinde ise ikinci şoku yaşadı. Çoğu eski okullarına yakın adreslerde oturduğu için yeni dönemde servis veya toplu ulaşıma ücret ödemek zorunda bırakılan veliler, bakanlığın uygulamalarındaki plansızlığa isyan etti.
AKŞAM SAAT 19.00’DA OKULDAN ÇIKIP EVE…
Yıkılacak 24 okuldan 8’i kendi bahçesindeki yeni bloklara taşındı, ancak ek binasız 16 okuldaki öğrenciler farklı mahalle okullarına yönlendirildi. 28 bin öğrenciyi kapsayan okul değişiminden en çok etkilenenler de bu 16 okuldaki 10 bin 893 öğrenci ile aileleri oldu. Çünkü bu okulların tamamında zaruri olarak tekli eğitimden ikili eğitime geçildi. Dün yeni okullarında eğitimlerine başlayan misafir öğrenciler, öğleden sonraki eğitim grubuna alınınca zaman kaybına uğradı. Saat 13.45’te okula giden bu öğrencilerin saat 19.00’da okuldan çıkarak evlerinin yolunu tutabiliyor olması, velilerin tepkisini çeken bir diğer konu oldu.
SERVİS AYLIK 205 TL, TOPLU ULAŞIM 90 TL…
Bursa’daki en düşük (kısa mesafe) servis ücreti 205 lira, toplu ulaşımda aylık öğrenci abonman fiyatı ise 90 lira olarak fiyatlandırılıyor. Çocukların servise verilmesi durumunda 16 okuldaki ailelerin cebinden her ay 2 milyon 233 bin TL, toplu ulaşım kullanımı durumunda ise 980 bin TL para harcanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocuklar için verilen doğru bir kararı plansız uygulaması nedeniyle mağdur edildiklerini belirten veliler, dün İl Milli Eğitim ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine giderek dilekçe verdi. Servis ücretinin devlet tarafından karşılanmasını isteyen veliler, Ali Rıza Bey İmam Hatip Ortaokulu önünde de eylem yaptı.
MESLEK LİSESİNDE ATÖLYESİZ DERS!
Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, öğrencilerin taşındığı okullarda da ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, şöyle konuştu: ‘‘Yıkım kararı alınan pek çok lise ilkokula, ilkokullar da liseye taşındı. Sorun şu ki, lise binalarındaki sıralar ve lavabolar ilkokul öğrencilerinin fiziki durumlarına uygun değil. Aynı şekilde lise çağındaki öğrencilerin de ilkokul sıralarında eğitim görmesi uygun değil. Ayrıca meslek lisesi de boşaltılarak ilkokula yönlendirildi ve burada atölyeler sorunları ortaya çıkacak. Atölyeler gidilen okula taşınmadığı için öğrenciler artık uygulamalı eğitim alamayacak, teorik ders görecek.”
‘300 MİLYON TL GEREKİYOR’
Okulların ne zaman yapılacağının merak konusu olduğu ifade eden Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, ‘‘Yapımın 3 yıldan uzun süreceğini öngörüyoruz. 24 derslikli bir okul ortalama 5-6 milyon lira arası maliyetle yapılabiliyor. 37 okulun yeniden yapılabilmesi için ilk etapta 300 milyon TL gerekir. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı, inşaat yatırımlarını durdurduğu için kaynağı nereden bulunacağını merak ediyoruz.”
Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde 4+4+4 sistemi nedeniyle yüzde 30 oranında daha fazla öğrencinin okula yerleşeceğini anımsatan Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Bu da derslik anlamında sıkıntı yaşayacağımızı gösteriyor. Yani yeni eğitim öğretim yılına sancılı bir süreçle başlayacağız.
‘TEKLİ EĞTİM’ HAYAL OLDU
Türk Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümüş ise, Bursa’daki 150 okula yapılan deprem dayanıklılık testinin sonuçlarının Valilik tarafından komuoyuna açıklanması gerektiğini vurguladı. 24 okulun ve daha önceki 13 okulun yıkımı ile 37 okulda ikili eğitime geçildiğine dikkati çeken Gümüş, şunları kaydetti: ‘‘2019 yılında tüm okulların tekli eğitime geçmesi hedeflenirken, şimdi öğrenciler 2 bini aşkın mevcutlu okullarda ikili eğitim görmek zorunda kaldı. Bu uygulamanın pilot ili olan Bursa’da ‘tekli eğitim’ hayalleri suya düştü.”