Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Vatandaşın… Karacabey bölgesinde büyükbaş hayvan çiftliği var. Süt üretimi için sığır yetiştirmek üzere yatırım yapmış, damızlık süt ari işletmesi kurmuş.
Sonra…
Hollanda ve Macaristan’dan Holstein cinsi 170 adet damızlık gebe ithal etmek için harekete geçmiş. Satın aldığı gebe düveler önce Macaristan’da karantinaya alınmış, sonra Bursa’ya getirilmiş ve Karacabey’deki çiftlikte ikinci karantina başlamış.
İşte…
Bu süreçte, hayvanlardan alınan kan örneklerinde; ilk partide 4 ve sonraki partide 4 olmak üzere toplam 8 pozitif çıkmış. Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü tarafıdan damızlık gebe düvelerin kesimine karar verilmiş.
Yapılan itiraz da Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nce reddedilmiş.
Şimdi…
Bu kararla 170 gebe damızlık kesilecek. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde damızlık da aynı durumda.
İlk bakışta…
Testler sonucu hasta olduğuna karar verilen hayvanların kesilmesi gayet doğal gözüküyor. Fakat, süt üretimi için ithal edilen damızlıkların kesimi, bu hayvanların et olarak tüketime girmesi anlamına geliyor.
Dahası…
“İhbarı zorunlu olmayan bir hastalık” kabul edilen virüsün, Ibr Convesionel olarak adlandırılan canlı aşı uygulamalarında pozitif sonuç verdiği yönünde veteriner hekim ve üniversiteden akademisyen görüşleri var.
Bir anlamda…
Pandemi döneminde, vücuda canlı virüs verilen aşı sonrası Covid çıkması gibi bir durum söz konusu.
Ayrıca…
Karacabey bölgesindeki çiftlikte 1 aydır karantinada olan gebe damızlıkların sağlıklı göründükleri ve bulgu emaresi yansıtmadıkları da bilgiler arasında.
Sorun şu…
Süt üretimi amaçlı ithal edilen Karacabey’de 170, Türkiye genelinde 4 binin üzeri gebe düve aşı sonrası testleri pozitif çıktığı için kesim tehlikesi yaşıyorlar.
Bir…
Kesim yapılacaksa doğum sonrası beklenemez mi?
İki…
Piyasaya et arzı arttırmak amaçsa, hasta denilen hayvanlarla nasıl olacak?
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…