Hiç toprak ve fenni gübre kullanmada ürettiği çileklerin hasadına başlayan Bursalı çiftçi Halil İbrahim Gümüş, yetiştirdiği topraksız çileklerle Bursa’da bir ilki gerçekleştirdi. Gümüş, gelen taleplere yetişemiyor. Siparişlerin ancak yarısını karşılayabilen Gümüş, topraksız çilek üretimini daha da geliştirmeyi hedefliyor. Kestel ilçesinin Dudaklı köyünde gençlik hayali olan topraksız çilek üretimine başlayan Gümüş, çilekleri Hindistan cevizi kabuklarından yapılan özel bölümlerde üretiyor.
Serada yetiştirdiği topraksız çilekleri normal zamandan daha erken hasat eden Gümüş, ürünlerini iki katı fiyatına pazarlıyor. Yaptığı topraksız üretimle verimi de arttıran üretici, bin 300 metrekare alandan 16 ton çilek elde ediyor. Bu büyüklükte topraktan ancak 5 ton çilek elde edilebiliyor.
Halil İbrahim Gümüş, “Topraksız çilek üretimini internette gördüm. Toprak yerine kullandığım Hindistan cevizi torf maddesini Hindistan’dan getirttim. Diğer malzemeleri ise ülkemizden temin ettim. Müşterilerimiz çok fazla. Taleplere yetişemiyoruz. 500 kilo isteyen müşterilerimize 200 kilo ancak çilek verebiliyoruz. Ben hayatım boyunca zor projelerle uğraştım. Bu projeleri hayata geçirdiğimde mutlu oluyorum. Bursa’da topraksız çilek üretimini ilk ben gerçekleştirdim. Ürettiğim topraksız çileklerin normal çileklerden farkı yok. Çileklerin üzerinde herhangi bir leke ve toprak yok. Bu çileğin bir diğer özelliği de diğer çileklerden daha tatlı olması. Diğer çilekleri üzerine şeker döküp yersin, benim yetiştirdiğim çilekler o kadar tatlı ki, üzerine tuz döküp yenir. Yetiştirdiğim topraksız çilekleri toptan 5 liradan satıyorum. Bundan sonra yetiştirme alanlarını geliştirerek daha çok üretim yapmayı hedefliyorum” dedi.