Derya DEMİR PINAR
Büyükşehir Belediyesi öncülüğü’nde düzenlenen ‘Tarımsal Destekler Bilgilendirme Paneli’nde Bursa’nın tarımı masaya yatırıldı.
Sektör temsilcilerinin katılımıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde; Tarım A.Ş, TMMOB, Tarım İl Müdürlüğü, AgriCities, Ziraat Mühendisleri Odası, BEBKA, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Bursa Kent Konseyi, fuaye alanına kurdukları stantlar ile çiftçilere tarımsal kredi, hibe destekleri ve doğru tarım uygulamaları konusunda bilgiler verdi. Şehrin tarım paydaşları arasındaki koordinasyonu daha etkin hale getirmek ve destekleme kriterlerinde eşgüdüm sağlamanın amaçlandığı panelde, Bursa’nın tarım kenti özelliğini güçlendirmek ve tarımda verimin artırılmasına yönelik düşünceler tartışıldı.
BURSA TARIM VE ORMAN ŞEHRİ…
Panele katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın önünde çok ciddi fırsatlar olduğunu kaydederek, belediyesiyle, kurum ve kuruluşlarıyla, üreticisiyle mücadele ederek, bu fırsatları iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Bursa’nın tarım özelliğini güçlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Aktaş, “Şehrimizde tarıma yön veren kurum ve kuruluşlarla, akademisyenler aynı platformda bir araya gelip ‘Bursa tarımı konuşuyor’ dedik. Önemli olan koordinasyonu daha etkin hale getirmek, planlamaları daha doğru yapmak, destekleme kriterlerinde eşgüdümü sağlamak. Eğer biz dünyanın en verimli topraklarına sahipsek bunun kıymetini bilmekle beraber gereğini de yapmamız lazım. Bursa için ciddi avantajlarımız var, son yıllarda ciddi mesafeler kat ettik. Şehirdeki tarım potansiyeline dokunmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Bursa’nın tarım ve orman şehri olduğunu ifade eden Aktaş, “Bursa’nın yüzde 45’ı orman, yüzde 34’u ise tarım arazisi. Kullanılmayan alanlarımız var. Tarımla ilgili bunları doğru ve sağlıklı bir şekilde kullanmalıyız. Çünkü Bursa ülkemizde tarımsal üretim değerinde 11’nci, bitkisel üretimde 6’ncı, canlı hayvanlar değerinde 20’nci, hayvansal ürünler değerinde ise 30’ncu sırada yer alıyor. Bursa olarak meyvecilikle alakalı son yıllarda ciddi aşamalar kaydettik. Armut, şeftali, Gemlik siyah zeytini , siyah incir gibi ürünlerimiz Bursa’dan Avrupa’ya ihraç ediliyor. Ahududu, böğürtlen ve bezelyede birinci sıradayız. Domates, biber, soğan gibi ürünlerde de yine ciddi potansiyelimiz var. Bütün bunlara hayvan varlığı, hayvansal gıdalar ve su ürünleri eklediğinde tarımsal üretim değerimiz 11.5 milyar TL’i aşıyor” ifadelerini kullandı.
HAMLELER DEVAM EDECEK…
Bursa’da tarımsal anlamda son yıllarda ciddi mesafeler kat edildiğini dile getiren Başkan Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız, Tarım Peyzaj A.Ş, BUSKİ ve HAGEL olarak 4 koldan tarım için seferberlik başlattık. Taviz vermeden, her yıl destekleri artırarak ama sonuçlarını da alarak yolumuza devam etmeliyiz. Ürün toplama merkezleri, ekipman destekleri, tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonları, ipekböcekçiliği ve arıcılık destekleriyle altyapının yükseltilmesi çabası içerisindeyiz. Hedefimiz dönem sonuna kadar 5 milyon fidan desteği sağlamak. Bu destekleri, toprak analizleri ile tamamen bilimsel yöntemlerle yapıyoruz. Yine Tarım A.Ş. ile damızlık vasfını korumuş Merinos ırkı koyunlarımızın sübvansiyonlu kredi desteğini sağladık. Yaban mersini, ahududu, aronya, çilek ve lavantaya varana kadar fide ve fidan desteklerimiz devam ediyor. Fidan temini yanına çiftçilerimize gübre desteğine de devam edeceğiz. BUSKİ tarafından yapılan sulama göletleri ve sulama tesislerinin sayısını daha da artıracağız. Bu ve önümüzdeki yılın çok daha yoğun olacak. Avrupa Birliği hibe destekli projeler, eğitim faaliyetleri, sempozyum, panel, çalıştay ve özellikle gençlerin tarımsal işgücüne katılımı noktasında yaptığımız hamleler var. Bunlar da artarak devam edecek. Göreve geldiğimizden bu yana tarım alanına yaklaşık 56 milyon TL değerinde yatırım yapılmış oldu” dedi.
Çiftçilere bilgilendirme
Tarım A.Ş, TMMOB, Tarım İl Müdürlüğü, AgriCities, Ziraat Mühendisleri Odası, BEBKA, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Bursa Kent Konseyi, fuaye alanına kurdukları stantlar ile çiftçilere tarımsal kredi, hibe destekleri ve doğru tarım uygulamaları konusunda bilgiler verdi. Program kapsamında düzenlenen panelde; Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı İlhan Turgut’un moderatörlüğünde Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çakmak, BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Bilal Tunç ve TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu konuşmacı olarak yer aldı.