Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da tarihe tanıklık eden mekan

15. yüzyılda Çelebi Mehmed'in yaptırdığı İpek Han, dükkânları ve avlusuyla geçmişin atmosferini yansıtıyor.

Dilek Atlı

Dünya Mirasları Listesi’nde yerini alan Hanlar Bölgesi’nin en önemlilerinden biri de İpek Han… Bursalıların uğrak noktalardan biri olan han, ilginç mimarisi ve dükkânlarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Tarihi han, tekstil dükkânları, terzihâneleri, manifaturacılarıyla hızla değişen kente bir ucundan tutunmaya çalışıyor.

Bir dönem iç avlusuyla turistlerin ilgisi çeken han, bölgedeki diğerlerinden farklı olarak çay ocaklarıyla değil, dükkânlarıyla hizmet sunuyor.

KÜLLİYEYE GELİR İÇİN…

Eski İpek Hanı adıyla da anılan yapı, Çelebi Mehmed tarafından 15. yüzyılda Yeşil Külliye’ye gelir getirmesi için yaptırıldı. Hanın mimarı ise Bursa’nın en önemli tarihi yapılarında imzası bulunan asker ve mimar Hacı İvaz Paşa.

İlk zamanlarda ipekçilerin toplanmaya başladığı han olması sebebiyle adını alan İpek Han, eski kayıtlarda “Sultan Hanı”, “Han-ı Harir” olarak da anıldı. Han, bir zamanlar içinde landon tipi araba imalatçıları ve tamircileri bulunduğu için “Faytoncular Hanı” ya da “Arabacılar Hanı” adlarını taşıdı.

Klasik Osmanlı hanları tarzında inşa edilen iki katlı, revaklı, avlulu yapının zemininde 39, üst katında ise 42 odası bulunuyor. Ne yazık ki son yıllarda hanın üst katı, birçok dükkân ve atölyenin ev sahipliğini de yapsa bakımsızlıktan kurtulamamış. Bursalıların üst katına pek ayak basmadığı hanın zemin katı ise Cumhuriyet Caddesi’nden Kapalı Çarşı’ya çıkan yoldaki girişi nedeniyle sık uğranan yerlerden.

Bursa’nın en büyük hanlarından biri olan İpek Han, tarihte birçok değişimden de nasibini almış elbette. Tarihi han, farklı nedenlerle gördüğü hasarlar yüzünden tarih boyunca onarımlar gördü. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Hanlar Bölgesi’ndeki yapı, gösterilecek önemle birlikte varlığını gelecekte de sürdüreceğe benziyor.