Ünal ÖZBAY
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Süt ürünleri konusunda Bursa’nın en köklü markalarından biri olan Yavuz Süt Mamülleri, Mustafakemalpaşa’dan tüm Türkiye’ye yayılan lezzetleriyle dikkat çekiyor. Mustafakemalpaşa’daki üçüncü şubesini açan ve yakında Bursa başta olmak üzere Türkiye’ye de yayılacak olan Yavuz Süt Mamülleri, kendi üretimi olan ürünlerinde sağlık ve lezzete öncelik veriyor. Süt ürünlerinin yanısıra Mustafakemalpaşa Tatlısı ile de çok iddialı olan marka, önümüzdeki günlerde adından daha çok söz ettireceğe benziyor…
Halim bey merhaba, bizi Mustafakemalpaşa’daki üçüncü şubenizde konuk ettiğiniz için öncelikle teşekkür ederiz. Yavuz Süt Mamülleri’nin hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?
Hoş geldiniz. Yavuz Süt Mamülleri 1979 yılında babam tarafından yerel bir mandıra olarak kuruldu. O zaman koyun ve keçi sütleri işlenerek yapılan mevsimsel üretimimiz vardı. Devamında 90’lı yılların başında perakende satış kısmını da ilave etti kendisi. 2010 yılında ikinci şubemizi açtık. Yaklaşık bir hafta önce de üçüncü şubemizi açmış bulunuyoruz. Mevsimsel üretimi 12 aya taşıdık. Beyaz peynir ve kelle peyniri üretimi yapıyoruz. Bu ürün Mihaliç peyniri olarak da bilinir. Bunların ardından 2000’li yılların başında Mustafakemalpaşa Tatlısı üretimine başladık. Şu an yaklaşık 20 çeşit süt ürünü üretiyoruz. Satış yerlerimizde de bu ürünleri müşterilerimize üretimden sunuyoruz.
Yalnızca Mustafakemalpaşa’da mısınız?
Bundan sonra ilerleyen süreçlerde başka noktalarda da şube açma düşüncemiz var. Ama ürettiğimiz ürünler elbette Türkiye’nin dört bir yanına satılıyor. Özellikle Mustafakemalpaşa Tatlısı konusunda İstanbul ve Ege Bölgesi’ne ciddi satışlarımız var.
Ana konunuz süt ve süt ürünleri şu ara süt altın değerinde desem yanılmamış olurum sanırım…
Evet, süt et fiyatını da geçti üretimin düşmesinden dolayı… Talep karşılanamıyor. Bu yüzden süt fiyatları arttı maalesef. Üretici de kazancından çok memnun olmamakla beraber müşteri açısından da gerçekten altın değerinde.
Peki siz tedarikte zorlanıyor musunuz?
Hayır, çünkü 40 senelik bir geçmişiz olduğu için süt aldığımız merkezler belli. Ama elbette tezgahta oluşan fiyat nedeniyle zorlanıyoruz. Çünkü müşteri geldiğinde fiyatlara bakıp ne yazık ki kendini kısıtlıyor. Zor bir dönem geçiriyoruz ama geçecektir diye düşünüyorum. Süt üreticisi desteklenmeli.
Üretimde ağırlığınız ne süt ürünlerinde?
En çok üretimimiz mihaliç kelle peyniri ve Mustafakemalpaşa Tatlısı. Bu ikisi çok ağırlıklı. Bu bölgede en çok mihaliç kelle peyniri tüketilir.
Peki sizden Türkiye’nin peynir haritasını çizmenizi istesem, hangi bölgede hangi peynir tüketiliyor?
Türkiye’den ziyade aynı ilin ilçelerinde bile farklı ürünler tüketiliyor. Az önce de dediğim gibi Mustafakemalpaşa’da kelle peyniri tüketilirken, Bursa’nın merkez ilçelerinde ise beyaz peynir daha çok tüketiliyor. Ama şunu söyleyebilirim ki, Güney Marmara Bölgesi peynir konusunda çok zengin. Çok fazla çeşitlilik var. İç Anadolu’ya gittiğimizde çok farklı peynirler çıkıyor karşımıza; obruk peyniri gibi. Doğuya gittiğimizde ise otlu ve küflü peynirler var. Karadeniz’de kolot peyniri, Doğu Anadolu’nun kuzeyinde eski kaşar en bilinen peynir lezzetleri. Akdeniz ise çok daha farklı. Ama Güney Marmara dediğim gibi Türkiye’nin en şanslı bölgesi çeşitlilik ve fiyatlara daha uygun burada.
Bu zenginliği ülke olarak iyi kullanabiliyor muyuz?
Elbette bir Fransa İsviçre ya da Hollanda gibi değiliz. İç pazarda bile tedarik konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Süt üretiminin artmasıyla birlikte yurtdışında peynirlerimiz daha fazla tanıtılabilir. Ama şu an bu konuda eksiklerimiz var.
Şimdi konu peynir olunca inek, koyun ve keçi sütleri kullanılıyor. Bunların ayrı ayrı yapılanı da var karma yapılanı da var. Peki en ideali hangisi?
Bu konu damak tadına göre değişmekle beraber keçi koyun inek karışık bence çok güzel bir peynirdir. Mihaliç peyniri de çok güzeldir. Bizim kendi üretimimiz olan yüzde 100 keçi peyniri var. Bu çok sağlıklı bir üründür. Salatalarda farklı bir tat verir. Sırf inek olan da iyidir. Ama bu peynirin yapım şekli ve ustalığına göre de belirlenir.
Siz Mustafakemalpaşa Tatlısı konusunda da uzmansınız. Mustafakemalpaşa tatlısı ile peynir tatlısı farklı iki tatlı çeşidi mi?
Aynı aslanda. Esasında bu tatlı peynirsiz olmaz, hatta peynir yoğundur. Yüzde 50-60 oranında peynir içermesi gerekir. Fakat Mustafakemalpaşa sınırları dışında yapılan üretimlerde peynir kullanılmadığı yada çok az kullanıldığı için bu detayı bilmeyen insanlar Mustafakemalpaşa tatlısı başka peynir tatlısı başka bir tatlı gibi düşünüyorlar. İkisi de aynı tatlıdır. Ebatı şekli biraz değişebilir ama muhteviyat olarak peynir yoğun irmik yumurta ve un karışımından oluşur. Lütfen Mustafakemalpaşa tatlısını Mustafakemalpaşa’dan alsınlar.
EDİTÖRÜN TAVSİYESİ
Mustafakemalpaşa Tatlısı olmadan olmaz!
Yavuz Süt Mamülleri, her ne kadar başlangıçtan bugüne 40 yıldır peynirleriyle çok bilinse de Mustafakemalpaşa Tatlısı üretiminde de çok başarılı. Üstelik Mustafakemalpaşa Tatlısı hem çiğ hem de yemeye hazır halde paketlenmiş olarak da son kullanıcıyla buluşturan marka, bu konuda özellikle ev hanımlarına büyük kolaylık sağlıyor. İçeriğinde yüzde 60 oranında peynir olan tatlıyı kaymak ve tahinle tüketmenizi şiddetle tavsiye ederim…