Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Daveti… Bursa Platformu Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı yaptı. Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı döneminde de kent sorunları için kafa yoran Kavurmacı davetinde, “Depremselliği ve dönüşümü konuşacağız” dedi.
Merinos’taki toplantıya…
Bursa Platformu’nun geçmiş dönem başkanı Suat Gülçimen’in, “Geç kalsan da mutlaka gelmelisin” uyarısı üzerine katıldık.
Masanın çevresinde…
Bursa için dertlenmiş, sorunları ve çözümleri için, öneri üretmiş akademik odalarla sivil toplum örgütlerinden dostlar ve meslektaşlarımız vardı.
Konuşmalar…
Ne düşündüğümüzü sorunca, yaşadıklarımızı anımsatma gereği duyduk.
Örneğin…
1970’te, o zamanlar köy olan Fethiye girişindeki evin bahçesinden bakarken, “Burası yakında fabrika tarlası olacak” diyen büyüğümüzü anlattık.
İşaret ettiği yerde Aygaz yazan bir sundurma vardı ve tüpgaz doldurma tesisiydi. O dolum merkezinden Bursa OSB yükseldi.
1975 yılında…
Ankara Yolu’ndan Ertuğrulgazi’ye dönülen kavşakta Göğüs Hastanesi açıldığında, “Kente uzak hastane mi olur? Gitmek için otobüs bile yok” tepkilerini aktardık.
1980’in ilkbaharında…
Dönemin Bursa Valisi rahmetli Zekai Gümüşdiş’in çağrısıyla Valilik’te, Bursa’nın planını yapmak için Ankara’dan gelen 3 plancının fotoğraflarını çektik. O yıllar, imar planlarını belediyeler değil, Ankara’dan İmar ve İskan Bakanlığı yapıyordu.
Rahmetli Gümüşdiş plancılara Bursa’nın özel bir şehir olduğunu anlatıp, “Ova çok önemli. Onun için planda Ova Koruma Çizgisi mutlaka olmalı” demişti.
1982 sonbaharında çağırdığında, “Planlar geldi” müjdesini vermiş, “Bakalım Ova Koruma Çizgisi’ni koymuşlar mı?” deyip heyecanla masaya yaymıştı.
Planda Ova Koruma Çizgisi vardı, ama geçen 2.5 yılda Bursa patlama yaşamış, kaçak mahalleler oluşmuştu. Çizgi de Zafer Mahallesi’nde kalmıştı.
Bunları anlatıp şunu söyledik:
“Bursa’nın bugünkü sorunlarının hepsi planı zamanında yapamamaktan kaynaklanıyor. İlk adım geç kaldığı için yamayı tutturamıyoruz.”
Bursa’nın geleceği için yeni bir yapı
Gerçi…
Siyasetin gündemi her seçim değiştiği için; plan gibi, depremsellik gibi, kentsel dönüşüm gibi konuların sivil toplum ayağında eksik var.
Bursa Platformu’nun…
Sorunları tartışıp hazırlıklara katkı için açtığı yol, yeni bir yapı olarak bu eksiği giderebilir.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…