Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da rota turizme çevrildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarih, kültür ve medeniyet başkenti ve Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan ‘Yeşil Bursa'nın turizm pastasından hak ettiği payı alması için rotanın turizme çevrildiğini söyledi.

Osmanlı’nın başkenti Bursa, Cumhuriyet döneminden Bitinya Krallığı’na kadar uzanan köklü geçmişi ve geleceğe ışık tutan sanayi potansiyeliyle, Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde yıldızı parlayan bir şehir haline geldi.
Yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi odağı olan tarihi değerleri, turizm cenneti Uludağ’ı ve Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla daha fazla öne çıkan sahillerinden dolayı ‘deniz kenti’ kimliğini de perçinleyen Bursa, tüm zamanların en güzel ve en özel şehirleri arasında yerini koruyor.

‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne adını altın harflerle yazdıran Bursa, tarihi çarşıları ve Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık’ı ve Sultan külliyeleriyle, UNESCO kentlerinin izlerini takip eden turistlerin özel ilgi gösterdiği kentlerin başında geliyor.

YENİ HEDEF TURİZM

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeşilinden coğrafi konumuna, tarihi mirasından sanayi potansiyeline kadar her alanda göz kamaştıran değerlere sahip olan Bursa’nın yeni hedefinin turizm olduğunu söyledi. Aktaş, kentin sanayide öncü olduğunu hatırlatarak, “En fazla ihracat yapan 2. kent olarak Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Bursa, turizm pastasından hak ettiği payı almalı. Bu nedenle Bursa’da rota turizme çevrildi” diye konuştu.

“ÖNE ÇIKARACAĞIZ” 

Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin, Osmanlı başta olmak üzere kentteki tüm medeniyetlerin izlerini gün yüzüne çıkaracak çalışmalara imza attığını, Akçalar Aktopraklık mevkiinde yapılan arkeolojik kazılarda 8500 yıllık kalıntılara ulaşıldığını ve bölgenin Arkeopark olarak kente kazandırıldığını hatırlattı.

Aynı zamanda 2300 yıllık Bitinya surlarındaki restorasyon çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Başkan Aktaş, “Kentin her köşesindeki Osmanlı’nın ilk dönem eserleri restorasyonla kültür merkezi halinde sosyal yaşama kazandırıldı.

2014 yılında Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alan Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle ‘2020 Avrupa Yeşil Başkenti’ unvanına da aday oldu. Öte yandan Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Medeniyeti izlerini taşıyan, 1. ve 7’nci Ekümenik Konsüllerin toplanması nedeniyle Hristiyanlar için de önemli bir yer olan İznik’in ‘dünya kenti’ olması hedefiyle ilçeye farkındalık oluşturacak projelere devam ediyoruz.

Bursa, sahip olduğu termal kaynaklar nedeniyle de sağlık turizmi alanında avantajlı bir kent olarak dikkati çekiyor. Bizler de bu değerlerimizi daha da öne çıkaracağız” şeklinde konuştu.

‘UNESCO’ HEYECANI

İznik’in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması yönünde 2015 yılında başlatılan fakat daha sonra sekteye uğrayan çalışmalar, tekrar aktif hale getirildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik’in sadece Türkiye’ye değil bütün insanlığa bırakılmış evrensel bir değer olduğunu ifade etti. Bölgenin Milattan Önce 2500 yılına kadar uzanan bir yerleşim tarihi olduğunun altını çizen Başkan Aktaş, “Burası Bitinya Krallığı’na başkentlik yapmış, Roma İmparatorluğu’nun önemli şehirleri arasında yer almıştır. Osmanlılar tarafından fethedilinceye kadar, 4 imparatorun taç giydiği bir yer olmuştur” dedi.

“BİR GEREKLİLİK”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentin gelişen yüzünü, turizme çevirmesi gerektiğini belirterek, “Bursa, Allah vergisi bir coğrafyada, bu yüzden de çok şanslıyız. Burada, avantaj ve dezavantajlarımızı doğru belirleyerek, turizmde yol haritası oluşturulmalı” diyerek, şehir için turizmi 12 aya yayacak uzun soluklu bir süreç belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

TANITIM ŞART

Bursa’nın değerlerinin ve potansiyelinin daha fazla tanıtılması gerektiğini belirten Başkan Aktaş, “Elimizdeki değerleri geniş kitlelere ulaştırmalıyız. Kendimizi anlatmak ve tanıtmak zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Bursa’da yapılan bir aktiviteyi 17 ilçe tamamen sahiplenmelidir. Değişim ve dönüşüm rakamlara yansımalı. Önümüzdeki süreçte güzel gelişmelerin olacağına inanıyorum. Herkesin mutluluk duyduğu bir şehirde yaşıyoruz. Elimizdeki kıymetin değerini bilmeliyiz. Bursa olarak, daha iyisini hak ediyoruz” dedi ve turizmde çıtanın yükseleceğine inandığını sözlerine ekledi.