İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinde son yıllarda kiraz üretiminin yaygınlaştığını söyledi.
Mutlu, 2011-2016 yıllarında aşırı yağışlar nedeniyle istedikleri verimi alamadıklarını belirterek, bu yıl ise hem kiraz hem de erikte yüksek verim beklediklerini anlattı.
İlçelerinde genellikle bodur kiraz ağaçlarının bulunduğunu ve bu yıl 2 bin 500 tonun üzerinde rekolte tahmin edildiğini dile getiren Mutlu, kirazlarının İstanbul başta olmak üzere birçok kente gönderildiğini ifade etti.
Kirazlar kalite ve aromasıyla ilgi görüyor
Mutlu, sahip olduğu iklim dolayısıyla bölgede yetişen kirazların kalite ve aromasıyla ilgi gördüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Üretici, iriliğine ve kalitesine göre toptan olarak kilogramını 4 ile 12 lira arasında satıyor. İlçemizde ayrıca üreticilerin tanıdıklarına, yakınlarına hediyelik olarak yaptıkları lakıl var. Bir dal üzerine sapları bağlanarak oluşturulan kiraz salkımına lakıl diyoruz. İlçemizden kiraz alan tüccarlar bu salkımı görünce ilgilerini çekti. Sonra İstanbul’a o şekilde götürdüler. Bazı üreticilerimiz talep almaya başladı. İstanbul’daki özel müşteriler için ortalama 1,5 kilogram gelen lakılı 30 liradan satıyor. Lakılın kilogramı 20 liraya geliyor. Çok fazla giden bir ürün değil ancak üretici için gelir kaynağı.”
İznik Elbeyli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ersin Demircan ise aldıkları ürünleri paketleyip birçok ile gönderdiklerini belirterek, “Özellikle bodur cinsi kirazlara rağbet büyük. Marketlerde kilogramı 10 liradan başlayan fiyatlardan satılmasına rağmen herkesin tercihi bu kiraz türü oluyor.” dedi.
Üretici Şerafettin Cengiz de üreticinin favorisinin lakıl olduğunu ifade ederek, “Salkım kirazı iyi fiyattan satıyoruz. Üreticiler topladıkları kirazları bir dal üzerine birbirine bağlayarak salkım haline getiriyorlar. Kiraz lakıllarını ağaçlara asan üreticiler bunları özel müşterilerine satarak geçimini sağlıyorlar.” diye konuştu.