DERYA DEMİR PINAR
Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitimin uzaktan sürdürülmesiyle en büyük yarayı kantinci esnafı aldı. 2019-2020 eğitim öğretim döneminin ikinci yarısını tamamen kapalı, 2020-2021 döneminin ise sadece bir ayında açık kalan esnaf borç batağında. Tüm Kantinciler İşveren Sendikası (Kantin-İş Sen) Bursa Başkanı Fahri Özmen, Bursa’da 900 civarında kantinci esnafı olduğunu belirterek, 2 bin 500 civarında ise çalışan bulunduğunu söyledi. Dar boğazda olduklarını vurgulayan Özmen, ‘’Kantinler kapalı ama geçmişten gelen Bağ-Kur, muhasebe ödemeleri, işçi sigortası gibi var olan borçlarımız devam ediyor. Pandemiden en olumsuz etkilenen meslek grubuyuz. Yaklaşık 1 yıldır kapalı olduğumuz için borcumuz katlanarak devam ediyor” dedi.
EVİMİZİ, ARABAMIZI SATTIK
Geri ödemek şartıyla devletten aldıkları 25 bin lirayla kısa bir süre geçinebildiklerini ifade eden Özmen, bir kantincinin ortalama borcunun 100 bin lira olduğunu dile getirdi. Fahri Özmen, ‘’Bu borcu ödemek için şoförlük yapan da inşaatlarda çalışanlar da var. Örneğin ben borcumu kapatabilmek için evimi sattım. Benim gibi pek çok arkadaş var. İnsanlar arabasını ya da evini satmak zorunda kaldı. İcralık olanlar, işi bırakmak isteyenler var. Gelirimiz olmayınca kredi kartlarımıza yüklendik. Onlar da patladı. Bunları ödeyemediğimiz için bankalar da bize kredi vermiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu.
KÂR YERİNE ZARAR ETTİK
2020-2021 döneminin ilk aylarında yüz yüze eğitimin başlamasıyla kısa süre de olsa kantinlerini açabildiklerini hatırlatan Özmen, ‘’Virüsün artmasıyla kısa bir süre sonra öğrenciler uzaktan eğitime, biz ise ellerimiz boş çaresiz evlerimize döndük. Zaten açık kaldığımız sürede de öğrenciler ‘virüs bulaşır’ korkusuyla yemeklerini evden getirdi. Bizden sadece su aldı. Günlük ciromuz 73 liraydı. Kâr edeceğimize açılma maaliyetleriyle zarar ettik” dedi. Özmen, hâlâ o dönemin borcunu ödemeye çalıştıklarını anlattı.
DEVLET SESİMİZİ DUYSUN
Kantincilere ürün veren esnafın da zor durumda olduğunun altını çizen Fahri Özmen, şunları kaydetti:
‘’Bu dönem başında açıldık diye sevinerek gidip ürünlerimizi aldık. Ancak yeniden kapandığımız için tüketemedik ve hepsi çöp oldu. Bunların borcunu ödeyemeyince bize ürün veren esnafın da beli büküldü. Açılırsak eğer verecekleri ürün karşılığında hemen ödeme almak istediklerini söylüyorlar. Ancak biz daha geçen dönemin borcunu kapatamadık. Nasıl peşin ürün alacağız? İlkokullarda kira 4 bin, ortaokulda 10 bin, liselerde ise 20 bin lira. Bu kira kimi yerlerde 40 bin liraya kadar çıkıyor. Eğer mart ayında açılırsak, sadece açılış maliyeti 10-15 bin lirayı bulacak. İsteğimiz bizden kiranın alınmaması ve 25-50 bin aralığında hibe verilmesi. Devlet sesimizi duysun.”