Derya Demir PINAR
Çiftçilerin tarlalarda yaptıkları bilinçsiz sulamaya karşı Nilüfer Sulama Birliği kendisine bağlı olan ilçelerde ultrasonik ön ödemeli sayaç, diğer adıyla sayaçlı su sistemine geçti.
Daha az suyla verimli ürünler yetiştirilmesini sağlayan sistemle sudan da yüzde 35 oranında tasarruf edildi. Bilinçsiz sulamalar nedeniyle eylül ayına kadar bile yetmeyen su, sistem sayesinde kasım sonuna kadar uzatılmış oldu.
Dünyadaki su kıtlığına dikkat çeken Nilüfer Sulama Birliği Başkanı Yener Algas, Türkiye’nin su fakiri ülkeler arasına katılmasına çok az bir zaman kaldığını söyledi. Bunu engellemek için Orhaneli, Büyükorhan, Mudanya ve Nilüfer’de 12 gölet ve barajda sayaçla sisteme geçtiklerini belirten Algas, “Devlet Su İşleri Bölge Müdürümüzün teşviğiyle kapalı sistemlerin bulunduğu noktalarda sayaçlı sisteme geçtik. Sayaçtan önce vatandaşlar suya erişim için dönüm başına belli bir miktarda para veriyordu. ‘Ne de olsa parayı verdim’ diyerek aşırı sulama yapılıyor hatta bazı tarlalar gölete dönüyordu. Biz de bu su israfına ‘dur’ demek için sayaçlı sisteme geçtik” dedi.
SUDAN YÜZDE 35 TASARRUF…
Çiftçinin 2019 yılından beri sayaçlı sistemle tarlalarını suladığının altını çizen Yener Algas, “Bu sistemle, çiftçi saatten geçen su miktarı kadar para ödüyor. Çiftçi daha az para ödemek için bu defa bitkiye yeterli miktarda su vermeye başladı. 2019’dan önce göletlerimiz dolu olsa bile genelde sulama sularımız eylül ayı gelmeden tükenirken bu sistemle kasım sonuna kadar sulama mevsimini uzattık. Yani 3 ay boyunca çöp olan suyu koruduk. Önceden sulama mevsimi kısa olduğu için çiftçi üründen verim alamıyordu, sayaçlı sistemle hem ürün gelişiyor hem de çeşitlilik artıyor. Ve en önemlisi sudan yüzde 35 oranında tasarruf ettik, bu bilinci çiftçiye de aşıladık” diye konuştu.
ÜRÜNDE ÇEŞİT ARTTI
Sistemle beraber aşırı ve kaçak sulamanın önüne geçtiklerini kaydeden Algas, “Biz kuraklığın bilincindeyiz ve bu bilinçle sayaçlı sisteme geçtik. Bununla birlikte suda tasarruf sağladık. Toprakların çoraklaşmasına engel olduk, toprağın yüzeysel akışını önledik. Aşırı su vermekle bitkiden daha iyi verim alınacağının doğru olmadığını çiftçimize öğretmiş olduk. Sulama mevsimini uzattık, bu sayede çiftçinin daha fazla ve çeşitli ürün almasını sağladık. Yani biz ülkemizde yaklaşan su kıtlığının bilincinde olarak elimizi taşın altına koyduk” ifadelerini kullandı.