Olay Gazetesi Bursa

‘Bursa’da iskele arıyoruz, tüm hatlara talibiz’

İstanbullines Genel Müdürü Kemal Gündüz, Marmara Denizi'nin büyük bir yolcu ve yük taşımacılık potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu denizdeki bütün taşımacılık hatlarında faaliyet göstermek istediklerini söyledi.

Gündüz,  yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır Eskihisar – Tavşanlı hattında feribotla araç ve yolcu taşıdıklarını dile getirerek, iyi bir yaz sezonu geçirdiklerini anlattı.

 

Yıl içinde şu ana kadar yaklaşık 800 bin araç, 4 milyona yakın yolcu taşıdıklarını dile getiren Gündüz, “Yıl sonu hedefimiz 1,2 milyon araç, 5 milyon yolcu taşımak” diye konuştu.

 

Gündüz, temmuz ve ağustos aylarının kendileri için çok iyi geçtiğini, TEM ve E-5’ten körfezi dolaşmayı düşünen yolcuları araçlarıyla feribota çekmeyi başardıklarını kaydederek, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün açılmasının Eskihisar-Tavşanlı feribot taşımacılığının nasıl etkileneceğine dair anket çalışması yaptıklarını bildirdi.

 

“Anket sonuçlarına göre gördük ki; 100 araçtan 47’si hala körfezden dolaşmaya devam ediyor. Sadece 53 tanesi Eskihisar limandan feribotlarla karşıya geçiyor” diyen Gündüz, kendilerinin burada faaliyet gösteren ikinci firma olduklarını anımsattı.

 

Gündüz, 2000 ve üzeri modelli 4 feribotla faaliyetlere devam ettiklerini belirterek, gemilerin yeni olmasının operasyonu hızlandırdığını, ortalama 25 dakikada seferin tamamlandığını, yolculara fiyat ve ödeme avantajı sağladıklarını, nakit ödemenin yanı sıra kredi kartı, mobil ödeme ve HGS seçeneklerinin bulunduğunu aktardı.

 

Müşterilerinin Eskihisar’dan geceleri yüzde 33 indirimli geçebildiğini, çift yön bilet alındığında indirim sağlandığını dile getiren Gündüz, vatandaşların memnuniyeti için ellerinden gelen her türlü kampanyayı yaptıklarını ve yapacaklarını söyledi.

 

Her gün 40 bin araç körfezi dolaşıyor

 

Gündüz, “Hem trafik hem hava kirliliği oluşturan araçları feribota çekerek trafiği, kirliliği, yakıt israfını engelledik. Halihazırda körfezi dolaşan yüzde 47’lik araç portföyüne talibiz. Biz gelecek yılın başında yeni bir anket daha yapacağız. Yapılan araştırmalara göre günde 40 bin araç körfezi dolaşıyor. Biz şu anda günde 3 bin 800 – 4 bin araç taşıyoruz. Binek araç anlamında baktığımızda 7 bin 500 adetlik bir taşıma söz konusu” dedi.

 

Kendilerinin Eskihisar’dan feribotla yapılan araç ve yolcu taşıma pazarının yüzde 20’sine sahip olduklarını bildiren Gündüz, yakın zamanda köprü açılacağı için feribot sayısını artırma gibi bir hedeflerinin olmadığını aktardı.

 

Bursa’da iskele arama çalışmaları başladı

 

Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Marmara Denizi’nde başka hatlar açmak istiyoruz. Marmara’nın kuzeyinde büyük bir ticaret merkezi olan İstanbul var. Güneyinde ise sanayinin sayılı şehirlerinden Bursa yer alıyor. Bu iki şehir arasında ciddi bir araç akışı ve ticaret söz konusu. Yine araç sahipleri üzerinde yaptığımız bir ankete göre bu hattı kullanan 100 aracın 40 tanesi Bursa’da yolculuğunu sonlandırıyor veya Bursa’dan kalkıp İstanbul’da yolculuğunu tamamlıyor.  Dolayısıyla iki şehir arasındaki bu yüksek araç trafiği nedeniyle biz Marmara Denizi’ndeki bütün taşımacılık hatlarına talibiz. Marmara Denizi’nden mümkün olduğunca yeni hatlar açmak istiyoruz.”

 

Gündüz, bu konuda iskele kurma ve diğer çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şu anda Ambarlı-Bandırma arasında çalışan bir hatları bulunduğunu, Bursa’da iskele bulmaları halinde Ambarlı-Bursa hattında da taşımacılığa başlayacaklarını söyledi.

 

‘Hiçbir araç körfezi dolaşmasın’

 

Genel Müdür Gündüz, ” Bursa’dan kalkan araçlar Boğaz Köprüsü’nü geçmeden Avrupa yakasına ulaşacak. Bursa’dan çıkan araç yasak saate takılmadan hedefine ulaşmış olacak” dedi.

 

Marmara Denizi çevresindeki şehirlerin ticari potansiyeline değinen Gündüz, “Biz, bu denizdeki bütün hatlarda hem yolcu hem araç taşımaya talibiz. Şehirler arası ciddi bir navlun trafiğinin olması Marmara Denizi’ni arada sınır yapıyor. Bu sınırı aşabilecek tek şey yeni feribot hatlarının açılması. Biz hiçbir aracın körfezi dolaşmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Gündüz, araçların feribotları kullanması sayesinde yakıt tasarrufu sağlanacağını, şoförlerin dinlenebileceğini ve bakım masraflarının azalabileceğini belirtirken yolcuların da daha az ücretle hedeflerine ulaşabileceklerini kaydetti.