Taha TÜTÜNCÜ
Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER
Bursa’da özel sektörde bir ilki gerçekleştiren Mimar Halil Bayam’ın yönetiminde bulunan BHB İnşaat ile Özer Boyalıklı, Anıl Ortak ve Furkan Köy’ün ortaklığındaki 4M Mimarlık Mühendislik, deprem izolatörlü güvenli yaşam projesiyle ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Tema Esentepe Projesi Statik Proje Müellifi Dr. Bahadır Şadan, ‘Tema Esentepe’ projesi inşaatını ziyaret etmek üzere Bursa’ya geldi. Şantiye alanını inceleyen Şadan’a Mimar Halil Bayam, Makine Mühendisi Anıl Ortak ve proje yöneticisi Mimar Berk Bayam eşlik etti.
Buradaki konuşmasında deprem izolatörlü projeyi yapmaya karar verdikleri zaman ilk temasa geçtikleri kişinin Dr. Bahadır Şadan olduğunu belirten Halil Bayam, “Bu yolda beraber yürüdüğümüz, mimari proje tasarımı yaparken nelere dikkat etmemiz konusunda çokça destek aldığımız, en sonunda betonarme ve deprem izolatörü konusunda bize yol gösteren Bahadır hocama çok teşekkür ediyorum” dedi.
RİSKİ YÜZDE 100 ORTADAN KALDIRIYOR
Bölgenin bir kentsel dönüşüm projesi olduğuna işaret eden Halil Bayam, şöyle devam etti: “Aslında kentsel dönüşüm dediğimiz konu önceki güvensiz binaların yıkılarak güvenli binalara çevrilmesidir. Bizde güvenli yapıyı en üst düzeyde tutmayı hedefledik. Buradan öncü olmak istedik. Bundan sonraki projelerimizde de eğer zemin uygunsa ve gerekli kriterleri karşılıyorsa deprem izolatörlü binaları yapmaya devam edeceğiz. Deprem yaşandığı zaman hafızamızda bile kalmaması lazım. Hayatımızın kurtulması, yaşamımızın devam etmesinden ziyade depremi hiçbir şekilde yaşamamış gibi davranmamız gerekiyor. ‘Diğer binalar depremde yıkılacak’ diye bir söylememiz kesinlikle yok. Onlar da asla güvensiz demiyoruz. Ancak bu bina bu riski yüzde 100 ortadan kaldırıyor.’’
YIKICI ETKİYİ GİDERECEK
Türkiye’de deprem izolatörlü konut projelerinin çok yaygın olmadığını ifade eden Deprem İzolatörleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Bahadır Şadan ise, Bursa’da ilk olan projede 122 adet çelik esaslı, sürtünme bazlı deprem izolatörleri kullanıldığını vurguladı. Şadan, yıkıcı bir deprem anında binanın her yöne 60 santimetre hareket ederek depremin yıkıcı etkisini gidereceğini anlattı. Deprem anında bu konuttakilerin eşyalarına bile zarar gelmeyeceğine dikkati çeken Şadan, şunları kaydetti: “Burada yaşayan insanlar depremden sonra da önceki hayatlarında nasıl yaşıyorlarsa aynı şekilde yaşamaya devam edecekler. Deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş binalar, binanın tamamen çökmesini önlemek ve can kaybını yok etmeye yönelik hazırlanmıştır. Deprem izolasyonu ile inşa edilen binalar ise hiçbir hasar almadan depremden önce hayat nasılsa, depremden sonrada o şekilde hayata devam edilebilmesi için inşa edilmiştir.’’
BURADA OTURACAK KİŞİLER ÇOK ŞANSLI
Şantiyeyle ilgili görüşlerini de paylaşan Dr. Şadan, “Şantiyeyi ziyaret ettiğimizde, şimdiye kadar yer aldığımız projeler arasında en üst seviyedekilerle benzer nitelikte olduğunu gördük. Herhangi bir kusur tespit edemedik. Donatı işçiliği oldukça iyi. İzolatörler sahaya gelmeden önce en ağır şartlar altında Japonya’da test ediliyor. Yönetmeliğe göre yüzde 30’u, ancak Halil Bey’lerin aldığı inisiyatif üzerine yüzde 100’ü test aşamasından geçerek buraya geliyor. Sahaya montajları yapılırken izolatörlerin altlarına ‘grout’ dediğimiz bir harç seriliyor. Belli aralıklarla izolatörler kaldırılarak grout harcının doluluk oranı ayrıca test ediliyor. Standart bir projeden çok daha fazla kontrolle inşa edilen bir konut projesi’’ diye konuştu.
Bahadır Şadan, burada oturacak kişileri çok şanslı gördüğünün altını çizerek, “Deprem korkusu yaşanmayacak bir proje hayata geçiriliyor’’ dedi.