Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da ihracatçı sıkıntılı! ‘Sanki bir el geldi tüm ham maddeyi yok etti’

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Ömer Yıldız, “Türkiye’deki çocuk konfeksiyon üretiminin yüzde 70-80’ini Bursa’da üretiyoruz. Üretimimizin yüzde 60-70’ini ihraç ediyoruz. Sanki bir el geldi tüm ham maddeyi yok etti. Ukrayna ile ilgili şu anda bir ticaret beklentimiz yok, tamamen iptaller söz konusu. Rusya’da ise bekleme var. Kargolar kapalı” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye’nin ihracatını da olumsuz etkiledi.

BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız, “Ocak ayında pandemiden sonraki ilk fuarımızı gerçekleştirdik ve bize göre başarılı bir fuar oldu bu şartlarda yapılabilecek en iyi fuarlardan biri oldu. Bu fuarda özellikle o bölgeyle ilgili, birçok bölgeden müşterimiz geldi ama özellikle Rusya ve Ukrayna ile ilgili de güzel bağlantılar gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

İptaller söz konusu”

Yıldız, “Şu 10-12 gündür yaşadığımız hadiseler Ukrayna ile ilgili zaten şu anda bir ticaret beklentimiz yok, tamamen iptaller söz konusu. Rusya’da ise şu anda bekleme var. Kargolar kapalı. Bekliyoruz… Bundan 10 sene kadar önce bizim ihracatımızın büyük ağırlığı Rusya ve Ukrayna bölgesineydi. Son 10-15 yılda bizim pazarımızda bir genişleme kaydedildi. Bundan önce de Rusya ile bizim sektörümüzü direkt ilgilendiren bir uçak krizi de yaşandı. Dolayısıyla aslında pazarımız çeşitlendi. Rusya ve Ukrayna pazarımızın yüzde 30’larda olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Sanki bir el geldi tüm ham maddeyi yok etti”

Bizim son dönemde yaşananlarla ilgili aslında iki önemli sıkıntımız var sektör olarak” ifadelerini kullanan Yıldız, “Birincisi ham madde ile ilgili sıkıntılar. Pamuk tüm dünyada dolayısıyla bizim ülkemizde de, biz pamuk üreticisi bir ülkeyiz ama ürettiği pamuk kendine yeten bir ülke değiliz. Dışarıdan da ithal ediyoruz pamuğu. Ham maddeye ulaşmada bir sıkıntı var. Ulaşmadan kastım ekonomik manada aşırı yükseldi ham madde fiyatları. İkincisi döviz kurundaki aşırı dalgalanmaydı ki bu sanıyorum iki ayı geçti bir denge sağlandı diyebiliriz. Birçok ihracatçının temel sorunu şu döviz yüksektir veya düşüktür tabii ki biz hiçbir zaman çok yüksek veya çok düşük olmasını istemeyiz. Ama asıl istemediğimiz şey hızlı dalgalanmalar, ani hareketler, oynaklıklar. Son iki, iki buçuk aydır yaşadığımız 13-14 bandı stabil bir bant ve bizim açımızdan tolere edilebilir, gayet iş yapılabilir bir bant diyebiliriz. Pandeminin son 6 ayında sanki bir el geldi dünyada biz hep konuşurduk, lojistikte, navlunda sıkıntılar var, üretimde sıkıntılar var diye ama sanki bir el geldi tüm ham maddeyi yok etti. Tabii ki böyle değildir konu ama temel sorunumuz ham madde. Döviz aşırı dalgalanmadıkça bizim açımızdan şu anda çok bir sıkıntı yok. Kendi üretimimiz ve ihracatımızı kast ediyorum ben. Tabii ülkede bir ekonomik sıkıntı var mı var. Biz enerjiyi çok yoğun kullanan bir sektör değiliz. Bizim de fiyatlarımız yükseliyor ama feryat, figan noktasında değil. Ham madde ve iş gücüne bağlı bir sektörüz” görüşünü dile getirdi.

Üretimimizin yüzde 60-70’ini ihraç ediyoruz”

Yıldız, “Türkiye’deki çocuk konfeksiyon üretiminin yüzde 70-80’ini biz Bursa’da üretiyoruz. Bursa’da bu sektör doğal bir şekilde daha önce Tütüncüoğlu Çiftliği dediğimiz bölgede bebeciler doğal bir şekilde kümelendi artık o bölgenin ismini de biz Vişne Ticaret Bölgesi diye adlandırdık. Tüm dünyada bu isimle tanıtmaya çalışıyoruz bölgemizi. Buradaki üretimimizin yüzde 60-70’ini ihraç ediyoruz. Geniş bir pazara hitap ediyoruz. Türkiye’yi merkeze aldığımızda çevremizdeki ülkelerin tamamına ihracatımız var. Yeni pazar olarak Avrupa’yı zorluyoruz. ABD’ye ihracatımız var ufak ufak zorluyoruz. Güney Amerika bölgesine zorluyoruz. Panama önemli bir lokasyon, serbest bölge konumunda oraya ürünlerimiz gidiyor, Venezuela yine aynı şekilde… Böyle büyük bir üretimimiz var ve bu üretimimizin de büyük bir bölümünü dünyanın 70 civarında ülkesine ihraç ediyoruz. Bu ihracat potansiyelini devam ettirebilirsek kalitemizi artırarak hem ulusal hem de uluslararası markalar çıkmasını bekliyoruz Vişne Ticaret Bölgesi’ndeki firmalarımızdan” şeklinde konuştu.

Cebinde para olan insanlar bizim bölgemize gelip ticaret yapıyorlar”

BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

Vişne Ticaret Bölgesi’nde masraf da yaptırmak istemiyoruz belediyelerimize ya da devlete bu manada sık sık talepleri olan bir dernek de değiliz ama bakın 70’in üzerinde ülkeden iş insanı, cebinde para olan insanlar, dünyayı gezen insanlar bizim bölgemize gelip ticaret yapıyorlar. Bu bölgeyi biraz daha estetik, biraz daha güvenli hale getirebilir miyiz diye birkaç talebimiz var Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden. Araya pandemi girdi, iş biraz uzadı. Sonra daha büyük bir projeye dönüştü iş. Daha büyük bir projeye dönüşmesi bizi biraz korkuttu. Korkuttu tabirini şundan kullanıyorum gecikir, iş uzar diye. 3 ay önce genel kurulumuz oldu. Genel kurulda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenleme baharda başlayacak dedi. Dünyadaki bizim sektörümüz tarzı bölgeler özel bir öneme sahip. Biz kimseye yük olmak istemiyoruz. Sadece şunu diyoruz Vişne Ticaret Bölgesi’ne gelen bizim sektörden insanlar tüm Bursa’yı geziyorlar, kışın Uludağ’a çıkıyorlar, yazın kaplıcalarda, termallerde misafir ediliyorlar ama ilk gördükleri yer Vişne Ticaret Bölgesi… Şurası bize, Bursa’ya yakışır, bir payitaht şehrine yakışır manada görünümde ve güvenlikte olsun. Derdimiz bu.”

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Ömer Yıldız’ın açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.