Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da 3 kart arttı! 30 bin kişi hayatını kaybetti…

Bursa'nın hava kalitesini değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sevim Yürüten, “Kentteki 6 hava kalite ölçüm istasyonunun 2020 yılı ortalamalarına göre PM10 değeri Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değerinin 2-3 kat üzerinde” dedi.

DERYA DEMİR PINAR

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Yüksek Kirlilik Potansiyeli Bulunan İller Listesi’nde yer alan Bursa’nın hava kirlililiğinin her yıl en az 30 bin kişinin ölümüne neden olduğuna dikkat çekti. BAOB’da düzenlenen basın toplantısında kentin hava kalitesini değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sevim Yürüten, Bursa’da kontrolsüz sanayileşme olduğunu belirterek, “Şehrin üç tarafı sanayi bölgeleri, diğer tarafı ise Uludağ ile çevrili. Hakim rüzgarlar, kirleticilerin kaynaklardan şehre taşıyarak hava kalitesini olumsuz etkiliyor. Kentteki 6 hava kalite ölçüm istasyonunun 2020 yılı ortalamalarına göre PM10 değeri Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerinin 2-3 kat üzerinde” dedi.

“KARBONMONOKSİT PANDEMİDE ARTTI”

Pandeminin ilk 3 ayında eve kapanma ile hava kirliliğinin azaldığını hatırlatan Yürüten, “Kirliliğin azalmasında, kapanma sürecinde sanayinin üretime ara vermesi, trafik ve insan hareketliliğinin azalması ve hava sıcaklıklarının artması nedeniyle yakıt kullanım miktarının azalması etkili oldu. Karbonmonokisit verilerinde artışa ise pandemi döneminde çalışanların toplu taşıma yerine bireysel araç kullanımına yönelmesi etkili oldu” ifadelerini kullandı.

“YENİ İSTASYONLAR KURULMALI”

Bursa’da hava kirliliğinin azaltılması adına mevcut önlemlerin yetersiz kaldığını kaydeden Yürüten, hava kalitesi istasyonlarının her ilçede en az 2 tane olması gerektiğini söyledi. Yürüten, “Özellikle sanayi bölgelerinde hakim rüzgar yönüne göre hava kalitesi istasyonları kurulmalı. Binlerce sanayi tesisinde on binlerce bacadan yayılan Uçucu Organik Bileşikler (VOC) ile ağır metallerin kümülatif etkilerinin takip edilmesi şu an kentin en önemli sorunu olarak karşımızda duruyor” diye konuştu.

‘YUNUSELİ YEŞİLLENDİRİLMELİ’

Kat yüksekliklerinin bölgedeki hava akımını engellediğini kaydeden TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik, bu göz önünde bulundurularak Yunuseli Havalimanı’nın yapılaşmaya açılmaması gerektiğini söyledi. Tetik, “Yunuseli eğer yeşillendirilirse kentimiz için büyük bir avantaj olacak. Yunuseli’ne bu şehrin ihtiyacı var. Oraya bina yapılmasına izin verilmemeli” şeklinde konuştu.