AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Türkiye’de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün milyonlarca ekmek çöpe atılıyor. Bursa da burada önemli bir paya sahip. Gereğinden fazla alınması nedeniyle her gün on binlerce ekmek ya çöpe atılıyor ya da poşetlere konularak, tel çitlere asılıyor.
Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Bursa’da günlük 2 milyon civarında ekmek üretildiğini söyledi. Söz konusu üretimin yaklaşık yüzde 8’inin israf edildiğini belirten Yılmaz, Oda olarak bu konuda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Son birkaç yıldır fırınlarda üretilen, akşama kadar satılmayan ve elde kalan ürünlerin bir sepete konulduğunu vurgulayan Yılmaz, dar gelirli vatandaşların ya da Suriyeli mültecilerin gelip ücretsiz bir şekilde bu sepetteki ekmekleri alabildiğini kaydetti.
EN ÇOK TOPLU TÜKETİMDE
Adnan Yılmaz, ”Bu uygulama fırınlardaki israfı biraz olsun azaltıyor. Ancak asıl israf toplu tüketim yerlerinde yaşanıyor. Bursa’daki yüzde 8’lik israfın yüzde 5’ini bu alanlar oluşturuyor. Hastane, fabrika ve okul yemekhaneleri, düğün salonları, yemekli toplantılar hep ekmeğin israf edildiği yerler oluyor. Bizim bu konuda çalışmalarımız sürecek. Her türlü öneriye açığız” dedi.
EKMEK KUPONU VERİLECEK
Oda’nın çalışmalarının yanı sıra Sait Öztürk başkanlığındaki Bursa Fırıncılar Derneği’nin de yeni bir projesi olduğunu dile getiren Yılmaz, burada muhtarlara kupon dağıtılmasının öngörüldüğünü söyledi. Muhtarların da o bölgedeki dar gelirli ihtiyaç sahiplerini tespit edeceğinin altını çizen Yılmaz, ”Bu proje henüz kesinlik kazanmadı, üzerinde çalışmalar sürüyor. Tamamlandığı zaman muhtarların tespit ettiği ailelere bu kuponlar verilecek ve gidip fırınlardan ücretsiz bir şekilde ekmek alabilecekler” ifadesini kullandı.
DUYARLI OLMAK LAZIM
Adnan Yılmaz, ekmeğin zor üretilen bir ürün olduğunu belirterek, vatandaşlara duyarlı olma çağrısında bulundu.
BESAŞ’ın ekmek dağıtım araçlarındaki kumbara fotoğrafının çok anlamlı olduğuna işaret eden Yılmaz, kendi fırınının camında da benzer bir fotoğraf kullandığını vurguladı. Adnan Yılmaz şöyle devam etti:
”Böyle çalışmalar yapılsın ki vatandaş da bilinçlensin. Ekmeği tüketeceğiniz kadar alın. İsraf etmeyin. Vatandaşın çok ekmek alması bize kazanç getirse de israfa yol açıyor. Bu da kayıp oluşturuyor. Müşteriler duyarlı olsunlar. Ben fırınıma gelenleri ihtiyacından fazla almaması konusunda uyarıyorum. Ekmeğin kıymetini bilsinler.”