Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da emsal karar! Binlerce hastaya umut oldu

Kanser tedavisinde kemoterapiden sonuç alamayan kritik hastalar için hayati öneme sabip ilaçları ‘pahalı’ diye ödeme listesine almayan SGK’ya yargı ‘dur’ dedi. Bursa’da akciğer kanseriyle savaşan bir hastanın ilaç talebini yerinde gören mahkeme, dava bitene kadar SGK’nın ilaçlara ‘tedbiren’ ödeme yapmasına hükmetti. Zamanla yarışan hasta, aylık 40 bin TL maliyeti olan ilaçları bu hafta reçeteyle almaya başlayacak. bu emsal karar da acil ilaç bekleyen binlerce kanserliye umut olacak.

HATİCE DAL

Bursa’da yaşayan ve uzun süredir akciğer kanseri tedavisi gören bir hasta, 13 kür kemoterapi aldıktan sonra tümörde bir gerileme görmeyen doktorlar tarafından akıllı ilaç tedavisine yönlendirildi. Ancak reçete edilen 3 ilacın (keytruda, tecentriq, opdivo) SGK kapsamında olmadığını öğrenen işçi emeklisi vatandaş, aylık 40 bin liralık maliyeti olan hapları ödeyecek maddi durumu olmadığı için hukuk mücadelesi başlattı. Bu 3 ilacın özelliği ise, kemoterapinin vücutta yarattığı tahribatı yaratmıyor ve sadece kanserli hücrelere saldırıyor olması…

‘EVİNDE TEDAVİ GÖREN KANSERLİ’ AYRIMI…

Bu mücadele sırasında ise, çok daha vahim bir tablo ortaya çıktı. SGK’nın kanser hastaları arasında ayırım yaparak, bu 3 ilacı sadece hastanede yatan hastalar için ödediği, evinde tedavi görenlere ödeme yapmadığı belirlendi. İddiaya göre, bunun gerekçesi ise hastanelerde yatan kanserlilere bu ilaçların depolardan verilmesi durumunda iskonto (indirim) uygulanması. Evinde tedavi gören hastaların ilaçlarına ise bu iskonto uygulanmadığı için SGK fazla ücret ödemek istemiyor ve bu gerekçeyle ayakta tedavi görenleri kapsam dışında bırakıyor.

UMUT VARKEN ÇARESİZ BIRAKILMAK HAKSIZLIK…

Avukat Tuğşad Şerif Özdemirel aracılığıyla SGK’ya karşı Bursa 6. İş Mahkemesi’ne açılan davada, Anayasa’daki ‘‘Yaşam Hakkı’’ ile ‘‘Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Bir Devlettir’’ maddelerine dikkat çekildi. SGK’nın bu ilkelere aykırı hareket ettiğini belirten Özdemirel, hiçbir kanser hastasının tedavi sürecinde özellikle de umut varken çaresiz bırakılmaması gerektiğini dilekçede vurguladı.

3 HAFTADA ARA KARAR: ANAYASA’YA AYKIRI…

Hastanın sağlık durumunun kötü olduğunu doktor raporlarıyla gören mahkeme heyeti, 3 hafta gibi kısa sürede emsal bir ara karara imza atarak, SGK’nın bu ilaca ‘tedbiren’ ödeme yapmasına hükmetti. Yaşam hakkının kutsallığı, hastanın maddi durumu ve sosyal devlet ilkesini göz önünde bulunduran mahkeme, SGK’nın bu uygulamasının Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiğine işaret ederek, dava sonuçlanana kadar hastanın ilaçlara ücretsiz ulaşmasının önünü açtı.

DAVA KAYBEDİLİRSE, HASTA ÜCRETİ ÖDEYECEK…

Aylık 40 bin lira ücreti olan ilaçları mahkeme kararıyla bu hafta eczanelerden temin edecek olan hasta, tedavisine başlayacak. Tedbiren verilen ara kararla ‘yaşama hakkının korunması’na sevinen kanser hastası, SGK’ya açtığı dava sonuçlanana kadar bu ilaçları ücretsiz almaya devam edecek. Davanın nihai olarak kazanılması durumunda SGK bu ilacı ya ödeme listesine alacak ya da mahkemeye başvuran tüm hastaların ‘tedbiren ödeme’ talebine olumlu yanıt verecek. Emsal davanın kaybedilmesi durumunda ise hasta SGK’ya ilaç bedelini faiziyle iade edecek. Kritik hastaların ‘‘acil ilaç ihtiyacı’’ zamanında karşılandığı için ise ‘‘geri ödeme’’ durumunun dahi ciddi bir avantaj sağladığı değerlendiriliyor.

KANSER DAVALARINDA YENİ BİR YOL HARİTASI

►Tüm kanser hastaları için emsal teşkil eden ara karardan memnun olduklarını belirten Avukat Tuğşad Şerif Özdemirel, davanın kaybedileceğini düşünmediğini çünkü Anayasa’ya aykırı bir işlemin tescillenmiş olduğunu söyledi. SGK’nın kanserlileri bir nevi ölüme terk ettiğini savunan Özdemirel, bu uygulamanın bir yıl içerisinde dava sonuçlanırsa değişeceğini vurguladı.
Avukat Mehmet Cangül ise, artık kanser hastalarının davalarında bir yol haritasının olduğunu ifade ederek, dava sürecine ilişkin şöyle konuştu: ‘‘Uzman bir onkologdan söz konusu ilaçların tedavi açısından zorunlu olduğuna ilişkin bir rapor temin ederek sürece başladık. Ardından ilaç bedellerinin ödenmesi için SGK’ya başvurduk. Alınan ret cevabına binaen dava açtık. Ardından SGK aleyhine ilaç bedellerinin temini için bir karar çıkardık. Böyle bir kararı aldırarak, insanların yaşam hakkına bir nebze de olsun katkı sağlamak, mesleki açıdan ciddi bir manevi tatmin duygusu oldu.’’

‘SGK KOMİSYONUNDA BİLİM İNSANLARI YOK’

►Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez de hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara ulaşılamamasının yaşam hakkını ihlal ettiğini dile getirdi. Elitez, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Pek çok alanda SGK’nın ödemediği bir ilaç gurubu bulunuyor. SGK’nın Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu var. Hangi ilaçların kapsama alınıp alınmayacağına bu komisyon karar veriyor. Tartışılması gereken şey şu, bu komisyonda farklı bakanlık temsilcileri bulunuyor. Ancak bu komisyonda yer alması gereken asıl kişiler bilim insanlarıdır. Hekimler hastalarını tedavi etmek istiyor, etkinliği doğrulanmış ilaçların SGK kapsamına bir an önce girmesi gerekiyor. En temel hak olan yaşam hakkı ve onun bileşeni sağlık hakkının ihlali demek bu ilaçların ödenmemesi. İlaç politikaları mutlaka gözden geçirilerek, toplum sağlığını koruyacak politikaların devreye sokulması şart.’’

ECZACI MİLLETVEKİLİ AYDIN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

►Birçok hastanın ilaçlarına ulaşamaması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten CHP Bursa Milletvekili ve eczacı Erkan Aydın, şunları kaydetti: ‘‘Birçok mağdur tanıyoruz. Mahkemenin kararı emsal. İlaca ulaşamayan, ilaç giderini karşılayamayan birçok kanser hastası için bu dava örnek olacak. Aynı zamanda SGK’nın bu mahkeme sonucunu dikkate alması bunun sonucu olarak da bu ilaçlarla yaşama şansı elde edebilecek hastaların sağlığını düşünerek geri ödeme kapsamına alması gerekiyor. Biz de bu konunun takipçisi olacağız.’’