Derya Demir PINAR
Girdi maliyetlerine gelen artış, vatandaşa zam olarak dönmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz ay BESAŞ’ın yaptığı yüzde 37’lik zammın ardından fırın ekmeğinin de fiyatı yükseldi. Yüzde 20 oranında zammın yapıldığı 200 gram ekmek bundan sonra 2,5 lira yerine 3 liradan satılacak.
Tarife, bu haftadan itibaren geçerli olacak. Ekim ayında 1,75 liradan satılan ekmek yüzde 14’lük zamla 2 liraya, aralık ayında ise yüzde 25’lik artışla 2,5 liraya çıkmıştı. Yeni tarifeyle beraber 200 gram ekmeğin fiyatının 3 liraya çıkarılmasıyla son 4 ay içerisinde ekmeğe, yüzde 70 oranında zam yapılmış oldu.
Ekmek fiyatlarının arttığını ancak kendi girdi maliyetlerine ekmeğe yansıttıkları orandan çok daha fazla zam geldiğini kaydeden Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Çırakoğlu, fiyat artışına zorunlu olduklarını belirtti. Fırıncı esnafını bu zammın bile kurtarmadığını kaydeden Çırakoğlu, fiyatların bu haftadan itibaren geçerli olacağını söyledi.
“GİRDİ MALİYETLERİ 4 KAT ARTTI”
Son 1 yılda girdi maliyetlerine ciddi oranda zam geldiğini ifade eden Mustafa Çırakoğlu, “Enflasyon durmuyor. Enflasyon durmadıkça girdi maliyetlerimize zam gelmeye devam ediyor. Un fiyatları son bir yılda 3 kat zamlandı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin desteği olmasaydı çok zor durumda kalacaktık. Ancak giderler sadece unla bitmiyor. Özellikle ambalaj ürünlerine 4 kat zam geldi. Elektrik faturalarına yansıyan artış zaten herkesin malumu. Girdi maliyetlerine gelen bu zam karşısında ayakta durabilmek adına fiyat güncellemesini yapmak zorundaydık” dedi.
“BESAŞ ZARARINI HALKTAN ÇIKARIYOR”
BESAŞ’ın ekmeği kendilerinden uygun fiyata sattığını ancak zararına sattığı ekmeği dolaylı yoldan halktan aldığını kaydeden Çırakoğlu, “Ekmeği ucuz satıyorlar ama zararı aldıkları vergilere yansıtıyorlar. Yani bir şekilde Bursa halkı, BESAŞ ekmeğine fazla para veriyor” diye konuştu.
“KAPASİTEMİZ ARTIRILSIN”
Fırıncı esnafı da çok zor durumda olduklarını, mevcut ekmek fiyatlarının kendilerini kurtarmayacağını söyledi. Güçlükle ayakta durduklarını, pek çok fırıncı esnafının da kepenk indirdiğini kaydeden fırıncılar, kapasite artırımı talebinde bulundu. Fırıncılar, “Şu an fırınlar kapasitelerinin yüzde 25’ini kullanabiliyor. Bu kapasite kullanımı maliyetleri karşılamıyor. İlçe belediyelerinin fırınlara karşı gerekli sorumluklarını yerine getirmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.