Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da eczanelerde düşündüren manzara! ‘4 ilaçtan bir tanesi yok’

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “Piyasada bulunamayan ilaçların oranı yüzde 25’in üzerine çıkmış halde. Ağırlıklı kısmı ithal ilaçlar olmakla birlikte diğer yerli ilaçlarda da özellikle çocuk şuruplarında piyasada bulunamayan ilaçlar göze çarpıyor” şeklinde konuştu.

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, “İlaçlarda fiyatlandırma yılda bir defa oluyor. Yani parça parça olmuyor. Şu anda yılda bir defa gerçekleştiriliyor. Yılda bir defa olduğu için şubat 2021’de duyurulan euro kuru 4,57’ydi. Yeni duyurulan şubat 2022 euro kuru 6,29’a yükseltilmiş halde. Bu euro kuru ilaç fiyatlandırmasında kullanılan bir kur” ifadelerini kullandı.

Tüm ilaçlara yüzde 37,43 oranında zam geldi”

Başkan Şahin, “Bu euro kuru arttığı için tüm ilaçlara yüzde 37,43 oranında bir zam geldi. Zam ayın 19’undan itibaren geçerli olacak. Reel euro kuruna bakıyorsunuz 15’lerde ilaçtaki euro kuruna bakıyorsunuz 6,29’larda. Vatandaş açısından baktığınız zaman yüzde 37,43 yüksek bir zam gibi gözüküyor ancak bir de maliyetler açısından baktığınız zaman yılda bir defa yapıldığını düşündüğünüz zaman maalesef şu anki maliyetler açısından ilaç firmaları için sıkıntılı bir süreç gibi gözüküyor” dedi.

İthal ilaç firmaları ülkemize ilaç getirmekten imtina ediyor”

Bizler eczacılar olarak ilaç fiyatlarından bağımsız olarak bir zaten kar istiyoruz. Bizim sürekli söylediğimiz ilaca sürekli zam gelsin talebinde bulunan noktada olmak istemiyoruz. İlaç fiyatlarından bağımsız belirli kar oranlarının hibrit bir sisteme döndürülmesi ile eczacıların bu ilaç satışından çok hani verdiği hizmetlerle alakalı, verdiği danışmanlıklarla alakalı artık bir fiyatlandırma olmasını da düşünüyoruz ve bunu aslında talep eder haldeyiz” görüşünü dile getiren Okan Şahin, “Çünkü her yıl hep aynı şeyleri yaşıyoruz ilaç fiyatlandırmasıyla alakalı şubat ayında ilaca zam geliyor ve kasım, aralık, ocak ayı ilaç yoklarıyla alakalı bizlerin depolarla ve vatandaşla sürekli diyalog halinde olduğu süreçler haline geldi. Bu sene önceki yıllara nazaran şöyle bir fark oluştu. Bu kasımda başlayan süreç çok daha öncesinde ağustos ayında başlar hale geldi. Tabii ki bu bizi çok yıprattı aynı zamanda. Birçok ilaç firması özellikle ithal ilaç firmaları ülkemize ilaç getirmekten imtina ediyor veya daha öncesinde de söylediğimiz gibi ayda 2.000 kutu bu ithal ilaçtan Bursa’da ihtiyaç varsa Bursa’ya geliyor 20 kutu, 30 kutu… Bu ilacın hem eczanelere dağıtımında hem vatandaşa ulaşmasında ciddi problemler yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye olarak ilaçta neredeyse tamamen dışa bağımlıyız”

Başkan Şahin, “Vatandaşlarımız da tabii ki burada haklı çünkü bir an önce ihtiyacı olan ilaca ulaşmak istiyorlar ama süreç tabii ki şu anda bir nebze belki piyasada olmayan ilaçların telafisi yönünde bir süre götürebilir. Ancak ilaç sanayi ile görüştüğümüz zaman kendileri bu zamdan çok memnun değiller ve artık ithalcilerden öte yerli üreticilerimizin de memnun olmadığını görüyoruz. Bu ciddi bir sıkıntı olarak gözüküyor. Çünkü bizler Türkiye olarak ilaçta neredeyse tamamen dışa bağımlıyız. Yüzde 50’si Türkiye’de üretilen ilaçlar yüzde 50’si ithal gelen ilaçlar oluşturuyor. Ancak yüzde 50’si ülkemizde üretiliyor dediğimiz ilaçların da yüzde 80’i zaten etken maddesi ve yardımcı maddelerini yurt dışından getirdiği için neredeyse hani ülkemizde üretilen ilaç miktarı yüzde 10’u geçmiyor. Böyle olunca ciddi anlamda dolara, euroya bağımlı bir duruma geliyoruz maalesef” dedi.

4 ilaçtan bir tanesi yok”

Şahin, “Hem Bursa özelinde hem Türkiye özelinde ikisinde de durum aynı. Piyasada bulunamayan ilaçların oranı yüzde 25’in üzerine çıkmış halde. Yani bu oran neredeyse 4 ilaçtan bir tanesi yok demek oluyor. Bunların ağırlıklı kısmı ithal ilaçlar olmakla birlikte diğer yerli ilaçlarda da özellikle çocuk şuruplarında piyasada bulunamayan ilaçlar göze çarpıyor” açıklamasını yaptı.

Elden satış düşecek

İlaç fiyatlarına zam geldiği için vatandaşın ödeyeceği para da artmış olacak. Çünkü vatandaş total ilaç fiyatının yüzde 10’u yüzde 20’si gibi katılım payı ödediği zaman o da arttığı için vatandaşın cebinden çıkan para da artar” ifadelerini kullanan Okan Şahin, “Burada bizim öngörümüz bazı vatandaşlarımızın elden ücretli olarak aldığı ilaçlar vardı. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan faydalanmadan özellikle ağrı kesici sınıfındakiler. Bunların ciddi oranda elden satışının düşebileceğini biz öngörüyoruz. Çünkü vatandaşın alım gücünün ciddi oranda azalması sebebiyle de bunların nakit olarak elden almak yerine Sosyal Güvenlik Kurumu ile almayı tercih edeceğini ben düşünüyorum” dedi.

Gerektiğinde verilecek zamlar ile stok sıkıntısının engellenebileceğini düşünüyoruz”

Başkan Şahin, “Bunu artık yaşar haldeyiz. Baktığınız zaman bunu sadece bu yıl da yaşamıyoruz. Önceki yıl yaşadık, daha öncesinde yaşadık. Yani yıllardan beri yaşadığımız bu sıkıntının çözümü noktasında hem devlet açısından hem vatandaşlarımız açısından hem eczanelerimiz açısından en doğru çözüm euro kurunda belirli oynaklık olduğu zaman bunların fiyatlara ufak ufak yani yansıması çünkü yılda bir defa geldiği zaman büyük bir zam bu sefer ilaç firmalarının piyasaya ilaç vermesini engeller hale geliyor. Ancak ufak ufak yani yüzde 5’ler 6’lar gibi gerektiğinde verilecek zamlar ile bu stok sıkıntısının engellenebileceğini düşünüyoruz” vurgusu yaptı.

Elektrik faturası asgari ücretin üstüne çıkmış halde”

Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

Baktığımız zaman meslektaşlarımızla sürekli diyalog halindeyiz. En son tarafımıza iletilen noktalarda iki buçuk katına neredeyse elektrik faturaları çıkmış halde. Birçok eczanemizin ödediği elektrik faturası asgari ücretin üstüne çıkmış halde. Hatta bazı meslektaşlarımız yeni elemanımız olarak işte elektriği düşünüyoruz diye de espri de yapıyorlar ama ciddi anlamda sıkıntılı bir süreç. Çünkü asgari ücretin üstüne çıkmış bir elektrik maliyeti sadece eczacıları da değil birçok esnafımızı da ciddi oranda etkileyecektir. Bununla alakalı da bir an önce bir şeyler yapılmalı diye düşünüyoruz. Çünkü elektrik maliyetlerine baktığınız zaman yurt dışında tabii ki artışlar var ama ülkemizde uygulanan artışların maalesef bu artışların çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Mesela buzdolaplarımız var ve eczanelerde şöyle de bir durum var ilaçların belirli sıcaklıkta saklanması gerektiği için eczanelerin sıcaklığını da 25 derecenin altında tutmamız gerekiyor bu sebeple de sürekli klimalarımız çalışıyor. Belirli soğukluğa inmemesi gerekiyor ilaçlarla alakalı belirli sıcaklığın üstüne çıkmaması gerekiyor. Ciddi bir klima çalışması durumu var. Aydınlatma vs. derken çok ciddi bir oranda elektrik sarfiyatı maalesef oluşuyor.”