Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da depreme karşı sanayi ve üniversite arasında akademik akıl!

Olay Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü yazısında Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Organize Sanayi Bölgesi arasında depreme karşı sanayiyi dirençli hale getirecek akademik akıl toplantısının detaylarını ele aldı.

Yılmaz, yazısında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

”Bursa için… Beklenen büyük ve yıkıcı depremi, genelde konutlar üzerinden konuşuyor, kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaşıyoruz.

Oysa…

Bursa bir sanayi kenti. Üstelik, Batı’nın en büyük sanayi kenti olarak üretim yapıyor, ürettiklerini ihraç ediyor, istihdam sağlıyor. Çatısı altında binlerce kişinin çalıştığı ve 24 saat üretim yapan büyük sanayi kuruluşları var.

Acaba Bursa sanayisi depreme hazır mı?

Bu konuda…

“Şehirle bütünleşen üniversite” ilkesiyle hareket eden ve uluslararası patentli zemin sıvılaşmasını önleyen bor katkılı malzeme buluşuna imza atan Bursa Teknik Üniversitesi, en büyük üretim merkezi Bursa OSB’nin depreme hazırlanması için kolları sıvadı.

BTÜ…

İlk aşamada,  uzman akademisyenleriyle Bursa OSB zemini ve bina stoğunu iyileştirecek yol haritasını hazırlamak için çalışmaları başlatacak.

 

Hedef de…

“Üretim durmadan, depreme dayanıklı OSB” olarak belirlendi.

Nitekim…

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ile Bursa OSB Başkanvekili Abdullah Burkay bir araya geldiler.

İşte…

Sanayi-üniversite arasında deprem için akademik akıl arama toplantısına BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Sinan Uyanık’la Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Bursa OSB Müdürü Osman Yıldırım, BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı da katıldılar.

Toplantıda…

Burkay’ın açıkladığı rakamlar konunun büyüklüğünü ve önemini gösteriyor:

“Bursa OSB’nin 7 milyon metrekare alanı var. 6 şiddetinin üzerindeki olası bir depremde maddi kayıp, Türkiye ekonomisinin 8’de 1’i kadar olacak. Bu nedenle OSB’nin deprem açısından iyileştirilmesini istiyoruz.”

Tehlikeye de dikkat çekti:

“OSB’de 1961-1975 arasında 2 milyon metrekareye yakın, 1975-1995 arası 1 milyon 392 bin metrekare ve 1999 depremi sonrası 3 milyon metrekare alanda bina inşa edildi. Deprem açısından ciddi risk potansiyeli var.”

Depremsellik alanında… Bursa Teknik Üniversitesi’nin özel avantajı var. Hem Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, hem Rektör Yardımcısı Prof. dr. Beyhan Bayhan bu alanda Türkiye’nin görüşleri önemsenen akademisyenleri.

Rektör Prof. Dr. Çağlar…

Zemin iyileştirme ve yapı sorunlarının belirlenmesi için Bursa OSB ile atılan adım sonrası şunu söyledi:

“Üniversite olarak deprem konusunda yetkin durumdayız. Hem şehrimiz, hem Bursa OSB için her türlü desteğe hazırız.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamını okumak için tıklayın…