Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da çiftçi mutlu mu? Ziraat Odası Başkanı Aybey’den çarpıcı tespitler…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey'in dikkat çeken sözlerini bugünkü köşesine taşıdı...

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa… Kentleşme anlamında hormonlu büyüdüğü için, özellikle kent merkezi çevresindeki tarım yapılan alanları adeta yuttu.

Oysa…

Yakın zamana kadar meyve bahçeleri, sebze tarlaları vardı. Tütün ve ayçiçeği yetiştiriliyor, buğday ekiliyor, ipek böceği bakılıyordu. Şimdilerde, Bursa’ya özgü ürünlerden kestaneyi Aydın ve Konya’dan, şeftaliyi her yerden alıyoruz.

İpek böcekçiliği bitince Kozabirlik de Diyarbakır’a gitti.

Azalsa da…

Bursa çevresinde ayçiçek ve buğday ekimi sürüyor, ama çiftçi emeğinin karşılığını alamadığı için üzgün. Hatta, “yarı yolda bırakıldığını” düşünüyor.

Yaşananları…

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey şu sözlerle dile getirdi:

“Savaş nedeniyle gıda krizi yaşanınca, dünyadaki buğday ve ayçiçek üretiminde sıkıntı olacağı ortaya çıktı. Bu nedenle çiftçilerimize buğday ve ayçiçeği üretmeleri halinde emeklerinin karşılığının devlet tarafından verileceği açıklandı.”

Ardından…

“Çiftçilerimiz, girdilerinin yüzde 300, yüzde 700 artmasına rağmen üretimi zorlukla gerçekleştirdiler” deyip devam etti:

“Buğday hasadında TMO alım fiyatı çiftçimizi memnun etti. Yalnız olmadıklarını, arkalarında kendilerine sahip çıkan devlet olduğunu hissettiler.”

Şuna dikkat çekti:

“Gelin görün ki, ayçiçek üreten çiftçilerimiz hasat yaptıkları şu günlerde yalnız kaldılar.”

Nedenini söyledi:

“Yağ fiyatlarında düşme olmamasına rağmen ayçiçek fiyatları 10 lira civarında seyrediyor. Yani, beklentilerin çok altında kaldı. Oysa, fiyat en az 15 lira olmalı, devlet desteğinin de en az 3 lira yükseltilmesi gerekiyor.”

İtirazı şu:

“2021 yılında yüzde 57 ayçiçek üretildi, yüzde 43 ithal edildi. Büyük oranda ayçiçek yağı açığına rağmen, ‘üretim çok’ gibi bahaneyle üreticiye ödenen fiyatların dibe çekilmesi kabul edilemez.”

İsteği de…

“Yarı yolda bırakıldığını” düşündüğü çiftçiye yapılan yanlıştan dönülmesi.

 

Tarım Kredi’ye çiftçiden tepki

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey ayçiçek konusunda, Tarım Kredi Kooperatifine de seslendi:

“En pahalı gübreyi satacaksın, buğdaya TMO ile aynı fiyatı açıklayacaksın, sonra az bir ürün alıp fiyatı 6 liraya çekerek çiftçiyi yem yapacaksın.”

Bir örnek de şu:

“Trakya Birlik’te yüzde 40 yağ oranlı ayçiçek 12 lira, Tarım Kredi’de yüzde 44 yağ oranlı 12 lira. Hem de 3 ay sonra ödemeli.”

Çiftçiyle dalga geçilmemeli.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…