Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da büyük dönüşüm için dikkat çeken rapor

Bursa, tarihinin en büyük kentsel dönüşümüne hazırlanıyor... Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı programlar umudu artırdı. Sırada kentin göbeğindeki dönüşüm projeleri var. BUMİAD da, devam eden 1/100.00 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda kentsel dönüşüme ilişkin önemli öneri ve uyarıların yer aldığı rapor hazırladı. Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, dikkat çeken bu raporu bugünkü köşesine taşıdı...

Ahmet Emin Yılmaz, köşesinde şu ifadelere yer verdi:

Bu dönem… Bursa tarihinin en büyük kentsel dönüşümü için son hazırlıklar yapılıyor. Çalışmaların kentin her yerini kapsaması en önemli farkı.

Nitekim…

Hafta içinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kronik sorun haline gelen Yıldırım’da başlattığı dönüşümler, 1050 Konutlar’daki düğümün çözümü adımları, Sıcaksu’da termal alanının bir bölümünün kentsel dönüşüme ayrılması, çalışmalardaki kararlılığı gösteriyor.

Ardından…

Kent merkezinin kalbi Altıparmak-Çarşamba bölgesi dönüşümü de Bursa’nın geleceği adına çok önemli.

Tam bu noktada…

Geçmişte korunamayan, ama günümüzde önemi artan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerindeki karar süreçleri önem kazanıyor.

İşte…

Bu sürece ışık tutacak bir çalışma kısa adı BUMİAD olan Bursa Mühendis ve Mimar İşinsanları Derneği’nden geldi.

Y. Mimar Eser Ceyhan başkanlığında Y. Mimar Filiz Güzel Şen, Mimar Aziz Akıncıtürk, Y. Mimar Çağıl Cesur Türkmen, Mimar Derya Kangal, Çevre Müh. Doç. Dr. Efsun Dindar, Çevre Müh. Ender Karaelli, Ziraat Müh. Hüseyin Gürkan, Y. Mimar Seyfi Ertan’dan oluşan komisyonun çalışmasında önemli tespit ve öneriler var.

Örneğin…

20 yıl sonra Bursa nüfusunun 4 milyon 071 bin kişi olacağı öngörüsüyle, “1 milyonluk nüfus artışı için 230 bin yeni konut gerektiğine” dikkat çekiliyor.

Görüş şu:

“Kentsel dönüşüm, kentte yaşayan insanların depreme dayanıklı, sağlıklı yapılarda, sosyal donatıya sahip alanlarda yaşamaları için yapılan bir uygulamadır. Kentsel dönüşümle elde edilecek ilave yapı stoğu ile 20 yıllık konut ihtiyacını karşılamak mümkün değildir.”

Bu nedenle…

“Kentsel dönüşüm yanında yeni konut alanlarının planda düzenlenmesi” vurgulanıp şu öneri getiriliyor:

“Belediyelerimiz kentin dışında yeni yerleşim alanları planlamalı. Kent içinde dönüşüm nedeniyle yıkılan binaların yerine, arsa maliyeti düşük yeni planlı alanlarda konutlar yapılabilir. Böylece kent içinde yıkılan yapıların yeri yeşil alanlara dönüştürülüp yoğunluk baskısı azaltılabilir.”

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…