Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da bu işbirliği hayat kurtarır!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, deprem sonrası Bursa'da imzalanan protokolün detaylarını köşesine taşıdı...

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yürürlükteki yeni yapı mevzuatımıza göre yapılmış binalar için bir endişemiz yok. Onların yönetmeliklere uygun yapılanlarının dimdik ayakta kaldıkları görüldü. Her ne kadar, yeni yapılanlardan yıkılanlar olsa da afet bölgesinde yıkılmayan binaların yüzde 99’unun yapı denetim yasasına uygun inşaa edilenlerden oluştuğu görüldü.

O halde, 2000 öncesi yapılmış binaların muhakkak elden geçirilip güçlendirilmesi, güçlendirme mümkün değilse yıkıp yeni yönetmeliklere uygun biçimde yeniden inşaası gerekiyor.

Fakat bunun için de bir ön tarama gerek.

Dün bu konuda Bursa’da ciddi bir adım atıldı. Belki de kent tarihinde ilk kez, iki üniversite, bir Büyükşehir Belediyesi merkezdeki 3 büyük ilçe belediyesi ile 3 akademik meslek odası ücretsiz bina taraması için protokol imzaladılar. Hızlı Tarama Yöntemiyle Bina Risk Değerlendirmesi protokolüne imza atan yöneticilerin kent tarihinde milat sayılabilecek bir çalışmanın da öncüsü olacaklar.

Bunu son derece önemsiyoruz.

Bursa’daki bu model Türkiye’ye örnek olacaktır.

Üniversitelerimiz, belediyelerimiz meslek odalarımız adeta taşın altına ellerin koydular. Şehrin tüm yapılarını tek tek inceleyip, risk durumlarını ortaya çıkaracaklar.Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle imzalanan protokolle kentin 2004 öncesi yapı stoğu komple taranmış olacak.

Çalışmaya Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım Belediyeleri, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ile Jeoloji Mühendisleri Odası destek verecek. Mesleki ve teknik iş birliği protokolüne Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,  Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ile Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er imza koydular.

Biz bu imzaları tarihi bir imza olarak değerlendiriyoruz.

Zira, kentimizin 2000 öncesi yapı stokuna ilişkin karşımıza bir veri çıkacak. Protokolle dileyen vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi sitesine başvurarak binalarını gözden geçirtebilecekler.

Kentteki 650 bin dolayında binanın bu yolla risk durumu da ortaya çıkacak. Sonrası ise, mülk sahiplerinin bileceği iş. Sıkıntılı yapıların tavsiyeler doğrultusunda muhakkak elde geçirilmesi, güçlendirilmesi veya yıkılması gerekir.

Güvenli bir şehir kurmak için buna mecburuz.

Kahramanmaraş depremi sonrası benzer bir acı tablo ile karşılaşmamak için bu protokolün Bursalılara büyük bir fırsat olarak değerlendiriyoruz.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…