Özdal, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Konuyu bir kez daha özetlemekte fayda var. Mudanya sınırları içinde kalan Çağrışan-Göynüklü bölgesindeki yapılaşma uzun yıllara dayanıyor.
Yaklaşık 30 yıl önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bölgede plan şeması hazırladı. Ve yapılaşmalar bu şemaya göre yükseldi. 2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu plan şemasına uygun olarak yeni bir imar planı hazırladı. Ancak plan 2021’e gelinceye kadar defalarca mahkeme tarafından iptal edildi.
Belediye revize ettikçe plan yeniden mahkeme tarafından iptal edildi. Öyle ki planlar 7 kez iptal edildi, 7 kez revize edildi. Bu arada bölgede yapılaşmalar sürdü, belediye inşaat ve oturma izni ruhsatları vermeyi sürdürdü.
Ancak yargıdan iptal kararları geldikçe, inşaatlar durdu, insanlar evini satamaz oldu, bankalar konut kredisi vermedi. Yani çok ciddi mağduriyetler doğdu. İşte tüm bu mağduriyetleri önlemek için Büyükşehir Belediyesi, elini taşın altına koydu ve yeni bir plan hazırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ilgili bürokratlar planın bir kez daha iptal edilmemesi için ince eleyip sık dokudu, geriye dönük arşivler tarandı. Ve çözüm bulundu. Yeni plan 1990’lı yıllardaki Kıyı Çevre Düzeni Planı referans alınarak hazırlandı.
Askı itirazlarının ardından plan, oy çokluğuyla Büyükşehir Meclisi’nden geçti. Peki şimdi ne olacak? Planın yürürlüğe girmesi için Mudanya Belediyesi’nin 1/1000’lik planı hazırlaması gerekiyor.
Yani Mudanya Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planı, alt ölçekli plana uygularsa sorun çözülecek. Bir başka ifadeyle Çağrışan ve Göynüklü bölgesinde yaşayan binlerce yurttaş rahat bir nefes alacak, tüm mağduriyetleri giderilecek. Mudanya Belediyesi, alt ölçekli planı yapmazsa, 1 yıl sonra Büyükşehir Belediyesi planı uygulama hakkına sahip olacak. Ancak bu durumda da 1 yıl vakit kaybedilecek.
Aktaş: Büyük mağduriyetleri gidereceğiz
Aktaş, hazırladıkları plan ile büyük bir mağduriyeti gidermek adına adım attıklarını söyledi ve şunları ekledi: “Biz boş bir bölgeyi imara açmadık. Burada fiili bir durum var. Bölgede çok uzun zaman önce yapılar yükselmiş. Yani burada bir hayat var.” Benzer bir durumun Gemlik’te de yaşandığını ve ilçe belediyesiyle işbirliği yaparak sorunu aştıklarını hatırlatan Aktaş, Çağrışan ve Göynüklü’de de aynı adımın atılabileceğini belirtti.
Yani Aktaş da Mudanya Belediyesi’nin alt ölçekli planı hayata geçirmesini bekliyor. Yeri gelmişken şu bilgileri de paylaşayım. Çağrışan ve Göynüklü, 650 hektarlık bir bölgeyi kapsayan, yüzlerce yapının içinde olduğu bir bölge.
Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın yazısının tamamı için tıklayın…