Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da bilinmeyen gerçek! Bir dönem Türkiye’nin en zengini Mütareke Evi’nde doğdu

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Mudanya Mütareke Evi'nde doğan Mehmet Hayri Bey'in hikayesini kaleme aldı.

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Mudanya’da… Merkezden kent girişine gelen İpar Caddesi’nden geçenler ve çevrede yaşayanlar bilir, ama caddeye adını veren pek bilinmez.

Mehmet Hayri Bey…

Kurtuluş Savaşı’mızın taçlandığı ve Cumhuriyet yolunun açıldığı, 11 Ekim 1922’de Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı evde 1886 yılında doğdu.

Birinci Dünya Savaşı’nda İsmet İnönü komutasındaki birliklerde çarpıştı. Savaş sonrası İstanbul’a yerleşip ticarete atıldı. Şeker Kralı olarak anılmasına yol açan Alpullu Şeker Fabrikası’nın 3 ortağından biriydi.

1934’te…

Soyadı kanunu çıkınca İpar soyadını aldı. O dönem, Mehmet Hayri İpar işleri nedeniyle Türkiye’nin en zenginiydi. Koç’ların Sabancı’ların bilinmediği yıllarda Mudanyalı İpar ailesi vardı.

Nitekim…

Aile İstanbul’da yazları Cemil Topuzlu Paşa’dan aldıkları Çiftehavuzlar’daki köşkte, kışları da Teşvikiye’de sahibi oldukları Park Apartmanı’nda geçiriyordu. Galatasaray’daki Mısır Apartmanı ile Bebek sırtlarındaki İpar Korusu’nun da sahibi olmuşlardı.

O süreçte…

Ailesi kiracı olarak otururken doğduğu, sonrasında Mudanya Müterakesi’nin imzalandığı; 13 oda ve 2 büyük salonu olan evi satın alan Hayri İpar, 1936’da müzeye dönüştürdü ve Mütareke Müzesi’nin ilk adımı atıldı.

Yanı sıra…

Memleketi Mudanya’ya annesi adına Şaziye Rüştü Sağlık Yurdu’nu, babası adına da Ahmet Rüştü Çocuk Yurdu’nu yapıp armağan etti.

İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı günlerde, Türkiye’nin savaşa gireceği kaygısıyla Amerika’ya taşınma kararı verdi ve Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentindeki ünlü Beverly Hills’de malikane satın aldı.

1945’te de ailesiyle İstanbul’a dönme kararı aldı, ama oğulları Ali ve Mehmet  iş yaşamlarını Amerika’da sürdürmeye devam ettiler.

İlerleyen yıllarda zor günler geçiren aile büyük sıkıntılar yaşasa da, Mütareke Evi’nde doğan Mudanyalı Mehmet Hayri İpar hep bir dönemin sembolü kaldı.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…