Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da 695 bin sigortalı için ‘asgari’ destek

Asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk artışın ardından işverene verilecek desteklerle ilgili rakamlar netleşti. Destekler, Bursa'da 71 bin 201 bildirge veren işyerinde çalışan 695 bin 604 sigortalı ve bakıcı çalıştıran bin 103 anneyi kapsayacak.

ASLIHAN AYDIN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Erhan Karaca,  Bursa’da toplam 71 bin 201 bildirge veren işyerindeki toplam 695 bin 604 sigortalı ve Evde Çocuk Bakımı Projesi kapsamında bakıcı çalıştıran bin 103 annenin asgari ücret desteğinden faydalanacağını söyledi.

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (BSMMMO) önceki gün BAOB’da düzenlediği ‘Asgari Ücret Teşviği ve Uygulaması’ seminerinde konuşan Erhan Karaca, asgari ücretteki yüzde 30’luk artışı hatırlatarak, “Bu artış işçilik maliyetlerine de yansıdı. Bunun sonucu olarak iş dünyasında haklı olarak bir teşvik beklentisi oluştu. Özellikle asgari ücretlilerin yoğun olarak çalıştığı küçük ve orta ölçekli işletmelerde” dedi. 

Karaca, Bursa’da toplam 71 bin 201 bildirge veren işyerindeki toplam 695 bin 604 sigortalı ve Evde Çocuk Bakımı Projesi kapsamında bakıcı çalıştıran bin 103 annenin 6661 sayılı kanunla getirilen asgari ücret desteğinden faydalanabileceğini kaydetti.

BİR YIL SÜRECEK 

SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yılmaz da, konu ile ilgili yaptığı sunumda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kayıt dışına yönelmelerine engel olmak için böyle bir desteğin hayata geçirildiğini belirterek, kanuni düzenleme yapılmazsa asgari ücret desteğinin 1 yıl süre ile verileceğini bildirdi. Toplamda 11,4 milyar liralık bir destek sağlanacağını dile getiren Yılmaz, “Destek rakamı, prim ödeme gün sayısının günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak” diye konuştu.

YARARLANMA ŞARTLARI

Destekten yararlanma şartlarını açıklayan Mustafa Yılmaz şunları kaydetti: “Çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016 yılına ilişkin olarak aylık prim hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde verilmesi, 2015 yılına ait ek belgelerin en geç 29 Şubat’a kadar işleme alınmış olması, sigorta primlerini yasal süresinde ödemesi, kayıt dışı çalışan ve sahte sigortalı olmaması, kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması gerekmektedir.” 

MUHASEBECİLERİN SORUNLARI BAKAN’A İLETİLECEK

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, bugün TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, TÜRMOB yöneticileri ve Oda başkanlarından oluşan heyetle birlikte; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile toplantı yapacaklarını ve meslek mensuplarının taleplerini kendisine ileteceklerini ifade etti. 

Sosyal güvenlik mevzuatının oldukça karışık olduğunun altını çizen Sönmez, şöyle devam etti: 

“Bu nedenle işverenler ağır cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Bu da meslek mensuplarını olumsuz etkiliyor. Teşvikler, başlı başına sorun teşkil etmektedir. Teşviklerin birleştirilerek, daha kolay uygulanabilir, basit ve anlaşılabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, sahte sigortalıların mali müşavirler ile ilişkilendirilmesini de doğru bulmuyoruz. Mali müşavirlerin işverenlerin talimatlarıyla sigortalı bildirimi yaptıkları göz ardı edilmemelidir.”