Olay Gazetesi Bursa

‘Bursa’da 600 tesise yetecek termal su var’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin gündeminde başkanlık sistemi olduğunu, ancak belediyelerde bunun en güçlü bir şekilde uygulandığını söyledi.

Altepe, yetki verildiği için Bursa’nın tek bir ihalede 302 milyon lira kara geçtiğini kaydetti. Bursa’nın sağlık ve termal şehri olduğu vurgusunu yapan Altepe, “Bursa’da 600 tesise yetecek termal su var” diye konuştu. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin ve şehirlerin hedefleri olduğunu, bu hedefler doğrultusunda şehirlerin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirtti. Altepe, “Bir yandan hükümetimiz ülke genelinde tedbirleri alırken, diğer yandan yerel yönetimlerimiz kendilerine düşen hamleleri yapması gerekiyor. Biz de yerel yönetimler olarak ne yapabilir, Bursa’da nasıl hamleler yapabiliriz? Hangi konularda daha fazla katma değer üretebiliriz? Bursa başta sanayi şehri. Sanayimiz ile ilgili her türlü değişimin yapılabilmesi, katmadeğeri yüksek ürünlerin üretilmesi, bu konuda üretilen raylı sistem araçları bir örnek. Bu yerel yönetimlerin öncülüğüyle başladı. Çünkü biz bu konuların yerelde çözülmesi, kaynaklarımızın yurt içinde kalması, hem paramızın burada kalması, hem de daha ucuza mal etmemiz, servis imkanlarıyla birlikte çok büyük bir kazanç bizim için. Biz bunun başını çektik. Artık Türkiye’de raylı sistem araçları üretiliyor. Bu da yerel yönetimlerin ülkede nasıl bir değişime sebep olduğunu gösteriyor” dedi.

“BELEDİYELERE TAM YETKİ VERİLMELİ”

Artık Türkiye’nin önemli ihracatçılar arasına girdiğini ifade eden Altepe, “Artık Türkiye, kendi ürettiği araçları dünyaya satacak. Artık dünya şehirlerinde Türk üretimi metrolar, tramvaylar ve otomobiller boy gösterecek. Artık buna göre sistemimizi değiştireceğiz. Bizden alışveriş yapacak diğer ülkeler ve bu ülkelerdeki belediyeler, araçları bizden alacakları için kredileri de bizim bankalardan alacaklar. Bu konuda değişime en büyük katkıyı yerel yönetimler yapmış oluyor” şeklinde konuştu.

“Bizim diğer alanlarda da değişime katkı sağlayabilmemiz için yetkiye ihtiyacımız var” diyen Başkan Altepe, “Bursa bir tarih şehri. Tarih turizmiyle ilgili Kültür Bakanlığı’ndan yetkiyi almıştık. Sonunda tüm tarihi eserleri restore ettik. Bakın Bursa tüm semtleriyle birlikte 7 ayrı bölgesiyle UNESCO Dünya Mirası listesine girdi. Bu başarı yerel yönetimlerle birlikte o yetkiyle oldu. Şimdi de biz kültür turizminden bu payı alacağız” diye konuştu.

“BURSA’DA 600 TESİSE YETECEK TERMAL SU VAR”

Bursa’da 600 tesise yetecek termal su olduğuna dikkat çeken Altepe, “Termal şehri Bursa’da termali ayağa kaldırmak. Şehrin merkezinde yerden 80-90 derece sular fışkırıyor. Termal her derde deva, neden biz bunu sağlık turizminde kullanmayalım? Bursa merkezinde 600 tane tesise yetecek termal suyumuz var. Daha da fazla çıkabilir. Zaten bunlar kendinden kaynayan şifalı sular. Bursa sahilleri bakir. Bursa’nın 300 kilometrelik sahili var. Bu konuda işlerin kolaylaştırılması, yetkilerin artırılması gerekiyor. Çok daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Neden bizim sahillerimiz Barcelona sahilleri gibi olmasın? Bu konuda yoğun çalışma yapıyoruz. Yetkiler artarsa bunlar daha hızlı olacak. Biz kazanmış olacağız. Bursa büyüyecek. Bursa büyüyünce İstanbul büyüyecek, Türkiye büyüyecek” dedi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ BELEDİYELERDE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE UYGULANIYOR”

Belediyelerde güçlü bir başkanlık sistemi olduğuna vurgu yapan Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Başkanlık sistemiyle birlikte hızlı gelişim daha da mümkün. Türkiye’nin gündeminde de başkanlık sistemi var ama belediyelerde bu en güçlü bir şekilde uygulanıyor. Burada belediyeler tüm yönleriyle, kendi birimleriyle, kendi şirketleriyle, sivil toplum örgütleriyle, ilgili sektör temsilcileriyle her türlü işbirliğine gidebiliyor. Onun için yerel yönetimlerin daha da öne çıkması ve yetkilerin artması gerekiyor ki, bizler de hedeflerimize daha kısa sürede ulaşalım. Bursa ipeğini ele aldık, Bursa ipeğinin canlandırılması konusunda tüm sektörlerle çalışıyoruz. Bunun içinde sektör temsilcileri, BTSO, Ticaret Borsası, dokumacılar odası, meslek kurslarıyla ilgili birimimiz var. Herkes var ve herkes işi bir ucundan tutuyor. Yerelde sinerji böyle oluşuyor. Bu işler devletin organize edeceği işler değil. Bu işler yerel yönetimlerle, sivil ayaklarla yönetilecek işler. Şehirde, o bölgede sinerji oluşturulmalı. Türkiye günden güne yerelleşiyor. Bunun da meyvelerini topluyor. İnşallah daha da iyi konuma geleceğiz.”

“BURSA, TEK BİR İHALEDE 302 MİLYON KARA GEÇTİ”

Bursa’da raylı sistemde yapılan bir ihalede belediyenin 302 trilyon lira kara geçtiğini hatırlatan Altepe, “Sadece raylı sistem ile ilgili son yaptığımız ihalede araç başına 1,5 milyon euro fiyat düştü. 3,1 milyon liraya aldığımız araçlara 1,6 milyon euro fiyat verildi. Bu da araç başı 1,5 milyon euro fark demek. 72 araçta 108 milyon euro fark, bunu 2.8 ile çarptığımızda sadece bir ihalede 302 milyon kara geçmiş olduk. Türkiye, son 2 yılda yapılan ihalelerle, yerlilik şartının gelmesiyle birlikte milyarlarca dolar kara geçti. İşte bunlar olabiliyor, bunlar yerelde gerçekleşebiliyor. Onun için ne kadar yerelleşirsek, o kadar hızla kalkınırız diyoruz” ifadelerini kullandı.