Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da 4 aylık ücretsiz eğitimle meslek sahibi olma fırsatı!

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) Genel Müdürü Hakan Neşeli, “Hiçbir ücret vermeden katılım sağlanan 4 aylık eğitimlerimiz var. 35 bini aşkın kursiyerimizi eğitimlerimizden faydalandırmış ve yüzde 93 oranında da istihdama dahil etmiş bulunmaktayız” dedi.

BUTGEM Genel Müdürü Hakan Neşeli,Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı olarak BUTGEM yaklaşık 30 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak 2009 yılından itibaren de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini ilerletmekte. Daha önce de Bursa Eğitim ve Geliştirme Vakfı olarak devam ederken 2009’dan sonra BUTGEM olarak ismini almış ve BTSO bünyesinde çok daha geniş kitlelere ulaşabilmek adına sanayinin içinde de bu eğitim faaliyetlerine başlamış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

35 bini aşkın kursiyerimizi yüzde 93 oranında istihdama dahil etmiş bulunmaktayız”

Neşeli, “Şu an BTSO Eğitim Vakfı olarak bizler özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman kavramı dediğimiz uzman iş gücünü oluşturmak anlamında bölgemizin ve Türkiye’mizin lokomotif sektörleri olan metal, makine, otomotiv, endüstriyel otomasyon, bilgi teknolojileri, tekstil sektörü, hizmet sektörü, finans yönetimi alanında aslında 8 ana sektörde yaklaşık 200’e yakın eğitim programı ile hem meslek edindirme kursları veriyoruz hem meslek geliştirme kursları veriyoruz. Bununla beraber de işletmelerimize, fabrikalarımıza yönelik de kurumsal modüler eğitim noktasında da hizmet vermek adına 2009’dan beri de firmalarımıza yönelik özel eğitimleri vermeye başlamış bulunmaktayız. Bu kapsamda BUTGEM olarak biz bu süre zarfında 35 bini aşkın kursiyerimizi eğitimlerimizden faydalandırmış ve yüzde 93 oranında da istihdama dahil etmiş bulunmaktayız. BUTGEM, hakikaten eğitim noktasında tamamlayıcı bir kuruluş olarak hem Türkiye’nin birçok ilinden hem de uluslararası noktalardan adaylara da burada bizzat eğitim veren bir misyona sahip. Dolayısıyla buradan eğitim alan arkadaşlarımızın istihdamla alakalı bir problemi kalmıyor. Bizim açmış olduğumuz eğitimlerin tamamı hakikaten özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda sanayicinin, işletmelerimizin, işverenin gözüyle bakarak analizlerini yapıp belirlediğimiz eğitimler. Buradan mezun olan arkadaşlarımızı daha eğitimler devam ederken hemen istihdama bazen kendisi bazen biz yönlendirme noktasında yerleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Hiçbir ücret vermeden katılım sağlanan 4 aylık eğitimlerimiz var”

Biz özellikle BUTGEM olarak mesleği olmayan adaylarımızı meslek sahibi yapıyoruz. Bu anlamda kişilerin de mesleğini sahiplenmesi gerektiğine inanıyoruz. O mesleği sevmesi gerektiğine inanıyoruz. O meslekle hayatını idame ettirmesi gerektiğine inanıyoruz” açıklamasını yapan Hakan Neşeli, “Sanayide bu anlamda biraz sorun yaşıyoruz. Meslekli insanlarımız var ama mesleksiz yaşıyorlar. Fabrikada çalışmak istemiyorlar bazen. Kişiler zamanında doğru bir tercih yapmadan eğitim hayatına başlamış olabiliyor. Bizim eğitimlerimizden yararlanan birçok adayımız farklı alanlardan mezun olmuştur. İlgili alandan mezun olan arkadaşlarımız da var kendi alanından mezun olmasına rağmen kendisini geliştirmek, uzmanlaşmak isteyen ama o ilgi alanından mezun olmayıp da o alanda hakikaten o işi yapabileceğine dair niteliklere sahip kişiler de bizim eğitimlerimizden yararlanabiliyor. Bizim eğitimlerimizden yararlanabilmesi için bizim bazı özel kritilerlerimiz var. Bizim eğitimlerimizden faydalanmak isteyen adayları yazılı sınav mülakate tabi tutuyoruz. Yazılı sınavlarımız çok kısa 10 soruluk genel kültür aslında 10 soruluk sınavda algısal yeteneklerini ölçmeye dayalı bir sınav. Kişinin aslında iş yapabilme yeteneğini, analitik düşünme kabiliyetini, hızlı karar alabilme yeteneğini ölçmeye yönelik bir sınav. Bu yazılı sınavı geçtikten sonra bu adaylarımızı başvurduğu alanla alakalı ilgili hocalar tarafından mülakata tabi tutuyoruz. Orada da kişiyi anlamaya çalışıyoruz. Hakikaten o mesleği yapacak mı, hayatını o meslekle mi idame edecek. Yoksa bu mesleği hobi olarak mı tercih ediyor. Bunları anlamaya çalışıyoruz. Bizim olmazsa olmazımız eğitimlerimizde hakikaten bir mesleksiz olması ve bizde tercih ettiği meslekle alakalı o mesleği istikrarlı şekilde idame ettirip ettirmeyeceğine karar veriyor olmamız, bizi inandırması gerekiyor. Meslek edindirme eğitimlerimizi ücretsiz veriyoruz. Bütün finansal süreçleri BTSO karşılıyor. Hiçbir ücret vermeden katılım sağlanan 4 aylık eğitimlerimiz var. Sabah 9.00’da başlayıp 16.00’da biten eğitimlerimiz var. Devamsızlık hakkı da çok fazla tanımıyoruz mücbir sebepler haricinde. Burada eğitimi tamamlayan arkadaşlarımız işbaşı yaptığı zaman bu işi tam anlamıyla biliyor şekilde makinenin başına geliyor. Altın bileziğini takıyor” dedi.

En son teknoloji ile eğitimleri almış ve işe yerleşmiş oluyor”

Neşeli, “Bilgi teknolojilerinin değişmesiyle beraber üretim teknikleri de değişiyor. İşverenin çalışandan beklentileri de değişiyor. O yüzden BUTGEM’de eğitim görenler en son teknoloji ile bu eğitimleri almış ve işe yerleşmiş oluyor. Ücretsiz verdiğimiz eğitimler aslında bizler için çok maliyetli. Eğitmen giderlerimiz, ekipman giderlerimiz… Öğrencilere de bunu anlatıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızı herkesin takip etmesini öneriyoruz. İki hafta önce yapmış olduğumuz mülakatlarda yüzlerce insan kuyrukta bekliyordu. Diyoruz ki sen bu eğitime uygunsan alacağız. Ancak gelmeyeceksen, aksatacaksan, eğitimin birinci ayında iş buldum, ayrılıyorum diyeceksen hiç birbirimizi üzmeyelim. O kadar insan sırada bekliyor… Burada 4 aylık eğitime kendini kapatacak. 4 ayın sonunda da o alanla alakalı uzmanlaşmış seviyeye gelerek biz onun istihdamına da destek olacağız” şeklinde konuştu.

Eğitimlerimize başvurularımız çok yüksek oluyor”

BUTGEM Genel Müdürü Hakan Neşeli, sözlerini şöyle tamamladı:

18-35 yaş sınırı koyuyoruz, biz eğitimlerimizde minimum lise mezunu ve üstünü tercih etmeye çalışıyoruz. Bu gelişen sektörlerde, günün şartlarında artık erkek-kadın ayrımı yapılmıyor. O işi kim daha nitelikli yapıyor ise kim o işe daha çok katma değer sağlıyor ise bu eğitimlerimize ilgili arkadaşlarımızı dahil edebiliyoruz. Bunlar çok zor eğitimler değil. Erkek ve kadının yapması arasında çok majör farklılıklar yok. Burası 12 bin metrekare kapalı alandan oluşmakta. 200’e yakın eğitim programı düzenlemekteyiz. Alanında kendini kanıtlamış hocalarımız ile bu eğitimleri yapıyoruz. Bizim eğitimlerimize başvurularımız çok yüksek oluyor. Akşam da çalışanlara yönelik meslek geliştirme kurslarımız var.”

BUTGEM Genel Müdürü Hakan Neşeli’nin açıklamalarının tamamını videomuzdan izleyebilirsiniz.