Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da 371 çocuk ‘gelin’ oldu

TÜİK'in verilerine göre; sadece Bursa'da son bir yılda 371 kız çocuğunun evlendirildiği, 15-19 yaş aralığındaki kız çocuklarının ise binde 14'ünün doğum yaptığı ortaya çıktı.  

DERYA DEMİR PINAR

Bir türlü bitmek bilmeyen çocuk gelinler, çocuk anneler. Yıllardır mücadele edilen erken evlendirme olaylarının ne yazık ki sonu gelmiyor. Yıllara göre evlenme ve doğum yaşı yükselse de hala hatırı sayılır miktarda kız çocuğu erken yaşta ağır bir yükün altında bırakılmaya devam ediliyor.

Yaptığı araştırma ile doğum ve evlilik oranlarını ortaya koyan TÜİK’e göre; Türkiye’de 2018 yılında 553 bin 202 kişi yaşamını birleştirirken, bu rakamın ne yazık ki 20 bin 779’unu kız çocukları oluşturdu. Kız çocuk evlenmelerinin  toplam evlenmeler içindeki oranı 3.8 olurken, bu rakam bir önceki yıla göre yaklaşık 4 bin düşüş gösterdi. Oranlara göre; Ağrı yüzde 14.8 ile kız çocuk evlenmelerinde en üst sırada yer alırken, bunu yüzde 14.1 ile Muş, 12.5 ile Bitlis izledi. Bursa’da ise 2018 yılında 19 bin 784 kişi dünya evine girerken, evlenenlerin 371’ini çocuk gelinler oluşturdu. Yani Bursa’da son bir yılda evlenenlerin yüzde 1.9’u kız çocuğu. 

NÜFUSUN BİNDE 14’Ü ÇOCUK ANNE…

Anne olma ortalama yaşının 27’den 29’a yükseldiği Bursa’da 2018 yılında 42 bin 199 çocuk dünyaya gelirken, doğurganlık hızı 1.86 olarak Türkiye ortalamasının altında kaldı. 15-17 yaş aralığında yani çocuk yaşta anne olanların sayısı ise bir yılda Türkiye toplamında 11 bin 803 olarak ortaya çıktı. Adölesan doğum yani 15-19 yaş grubunu oluşturan bin kadın başına düşen doğum oranının en yüksek olduğu il binde 57 oranı ile Ağrı olurken Bursa’da ise 15-19 yaş arası nüfusun binde 14’ü çocuk yaşta anne oldu. 

“ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK İSTİSMARDIR”…

Çocuk evliliklerinin oranını değerlendiren Bursa Barosu Genel Sekreteri ve Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Hüsniye Altın Yeşil, birçok evlilik ve doğum oranının istatistikleri yansımadığını söyledi. Resmi merciler önünde yapılamayacağı için istatistiklere yansımayan çok daha fazla küçük yaşta evliliklerin bulunduğuna dikkat çeken Yeşil, “Çocuk yaşta yapılan doğumlar hastanede gerçekleşirse ortaya çıkıyor. Bu açıdan bakıldığında küçük yaşta evliliklerin ve doğumların çok daha fazla olduğu açık.

Erken yaşta evlilikler çocuk istismarının en somut halidir. Kız çocuğu, küçük yaşta evlendirmelerle gelişimini tamamlayamadan kadın olmanın getirdiği bedensel ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Eğitim hakkı elinden alınıyor. Böylelikle meslek sahibi olması engelleniyor, istihdamda yer bulamıyor. Çocuk gelinler, ülkemizin önemli sorunlarından biri. Bu konu ancak, kız çocuğunun yaşam hakkının ihlal edildiği çerçevesinden bakılırsa çözümlenebilir” dedi.