Olay Gazetesi Bursa

Bursa’da 2016’da 71 bin kişi işsiz kaldı

'İstihdam Seferberliği'nin nedeni Bursa'dan gelen son verilerle bir kez daha ortaya çıktı. İş imkanının en fazla olduğu sanayi şehrinde geçen yıl 71 bin kişi işsiz kaldı. İŞKUR yetkilileri, ev ziyaretleri ile sorunları dinlemeye başladı.

ASLIHAN AYDIN

Bursa’da, Türkiye Çalışma ve İş Kurumu’na (İŞKUR) geçen yıl yapılan işsizlik ödeneği başvuru sayısı, bir önceki yıla göre 17 bin 201 kişi artarak, 71 bin 631’e yükseldi.

İŞKUR İl Müdürlüğü verilerine göre, 2016 yılında kuruma kayıtlı iş gücü 160 bin 972 kişi olarak belirlendi. Söz konusu dönemde kayıtlı işsiz sayısı bir önceki yıla göre bin 587 kişi artışla 75 bin 305’e yükseldi. Yıl içinde toplamda 129 bin 713 kişi iş için kuruma müracat ederken, işverenlerden 71 bin 202 kişilik talep geldi. Söz konusu dönemde İŞKUR, 28 bin 985 kişiyi işe yerleştirdi. İŞKUR İl Müdürü Eren Türkmen, açık iş taleplerinin imalat ve toptan-perakende ticaret sektörlerinde yoğunlaştığını vurguladı. Perakendede hareketlilik yaşandığını ifade eden Türkmen, hizmet sektöründe ise sirkülasyonların olduğunu kaydetti. 

13 BİN KİŞİYE EĞİTİM

İş ve meslek danışmanları aracılığı ile kayıtlı işsizleri, iş başı eğitim programlarına, mesleki eğitim kurslarına, açık işlere yönlendirdiklerini ifade eden Türkmen, “Geçen yıl toplamda 13 bin 611 kişiyi iş gücü eğitim programlarında eğittik. Bu kapsamda uygulamalı girişimcilik eğitimleri de yer alıyor. 528 kişiyi de girişimci adayı olarak yetiştirdik” dedi. Türkmen, 2015 yılında 54 bin 430 olan işsizlik ödeneği başvurusunun geçen yıl 71 bin 631’e ulaştığını açıkladı. 35 bin 320 kişinin ödenek almaya hak kazandığını ifade eden Türkmen, ”Aralık sonu itibariyle işsizlik ödeneğindeki aktif kişi sayısı 22 bin 967” diye konuştu.

DOĞUM İZNİNDEN SONRA ÖDENEK 

Çalışan kadınlar için şubat ayında 4857 Sayılı Kanunda yapılan değişiklikle önemli bir adım atıldığını anlatan Eren Türkmen, “Doğum sonrası iznin bitiminden itibaren çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla kadın işçiye haftalık çalışma izninin yarısı kadar izin veriliyor. İŞKUR da bu sürede başvuru olması halinde yarım çalışma ödeneği ödüyor. Birinci doğumda 60 gün ikincisinde 120, üçüncüsünde 180 gün süreyle yarım çalışma ödeneği ödüyoruz. Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün ilave ediliyor. Eğer engelli ise 360 güne çıkıyor” bilgisini verdi. Bursa’da Kasım 2016 sonu rakamına göre yarım çalışma ödeneğinden 117 kişinin aktif olarak yararlandığına dikkat çeken Türkmen, bu kapsamda toplamda 165 bin 302 liranın çalışan kadınlara ödendiğini söyledi. 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilerin de bu ödenekten faydalanabildiğine vurgu yapan Türkmen, “Aile bütünlüğünü sağlamada atılmış önemli bir adım. Şu an Bursa’da bu şekilde bir başvuru yok. Biz de herkesin olanaklardan faydalanmasını, müracaatların artmasını istiyoruz” diye konuştu.

GAZALTI KAYNAKÇISI VE FORKLİFT OPERATÖRÜ ARAYAN ÇOK

İŞKUR İl Müdürü Eren Türkmen, iş gücü piyasasının röntgenini çeken ‘Bursa İş Gücü Araştırma Raporu’ hazırladıklarını hatırlatarak, “8 Nisan ile 6 Mayıs 2016 tarihleri arasında 4 bin 380 işverene ulaştık. İşverenlerimizin en çok aradığı 3 meslek dikişçi, beden işçisi ve gazaltı kaynakçısı ama sevindirici olan şu ki; Bursa’da açık işler diğer illere göre daha kısa sürede karşılanıyor. Temininde güçlük çekilen meslekler arasında ise gazaltı kaynakçısı, makinacı, forklift operatörü bulunuyor” ifadelerini kullandı. Söz konusu rapora göre, işyerinin kıdem yaşı artıkça istihdam oranının da yükseldiğini dile getiren Türkmen, “Ayrıca istihdamı toptan perakende ve ticaret sektörü sırtlıyor. İşsizliğin çözümünde de rol oynamaya başladı” dedi. Açık işlerin tercihinde erkeklerin daha baskın olduğuna dikkat çeken Türkmen, kadın çalışan arama oranının yüzde 12 seviyelerinde kaldığını vurguladı.

HİZMET NOKTALARIMIZI ARTIRACAĞIZ

İş ve meslek danışmanı olarak İŞKUR Bursa’da 136 kişinin çalıştığını dile getiren Eren Türkmen, “2016 yılında 166 bin 870 kişiye iş danışmanlığı hizmeti sunduk. Bu yıl İŞKUR hizmet noktalarımızın sayısını artıracağız. Çalışma hayatında başlatılan milli seferberlik konusunda ev ziyaretleri yapıyoruz” dedi. Aktif iş gücü faaliyetleri hedeflerinin belirlendiğine dikkat çeken Türkmen şöyle devam etti: ”O hedeflere ulaşmak için çalışıyoruz. İşverenlere rehberlik hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Çalışma hayatında milli seferberlik tüm ülke genelinde başlatıldı. İl müdürlüğümüz ile bununla ilgili ev ziyaretleri yapıyoruz. İş arayanlara, engelli, emekli veya asgari ücretlilere yönelik ev ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlarımızın sorunlarını dinliyoruz. Genelde iş konusunda sorunlarla karşılaşıyoruz. Çözüm noktalarında da yardımcı oluyoruz.”