AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü’ndeki kayıtlı iş gücü sayısı, yılın 11 aylık döneminde 157 bin 883 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde kuruma 102 bin 148 kişi iş başvurusu yaptı. Geçen yıl bu rakam 102 bin 829 olarak açıklanmıştı. Bu arada İŞKUR Bursa, ocak-kasım döneminde 27 bin 316 kişiyi işe yerleştirdi. Geçen yıl sonunda bu rakam 33 bin 863 olmuştu. Bu yıl ocakta 2 bin 279, şubatta 2 bin 882, martta 4 bin 18, nisanda 2 bin 364, mayısta 3 bin 111, haziranda 2 bin 717, temmuzda bin 950, ağustosta 2 bin 575, eylülde bin 451, ekimde 2 bin 41 ve kasımda da bin 928 kişi İŞKUR kanalıyla iş sahibi oldu.
32 BİN 552 KİŞİYE ÖDENEK
Kuruma kayıtlı işgücü sayısı, 2015 sonu itibariyle 213 bin 696 olurken, 2016 yılının ilk 11 aylık döneminde bu rakam 157 bin 883’e düştü. Bu yıl ocak-kasım döneminde işverenden 64 bin 293 açık iş pozisyonu talebi alındı. Geçen yıl bu rakam 88 bin 257 olmuştu. Öte yandan 11 aylık dönemde kaç kişinin işsiz kaldığını ortaya koyan işsizlik ödeneği başvurusu sayısı, 65 bin 859 oldu. Geçen yıl Bursa’da 54 bin 430 kişi işsiz kalmıştı. Bu arada 2016’nın 11 ayında 32 bin 552 kişiye işsizlik ödeneği bağlandı. İŞKUR verilerine göre, en düşük işsizlik ödeneği 653,80 TL, en yüksek işsizlik ödeneği ise 1.300.99 TL.
‘SAYI DAHA DA ARTABİLİR’
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 8. Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, işsiz sayısının Türkiye genelinde devletin resmi istatistiklerine göre yüzde 11,3’e çıktığını ve bunun kayıt içinde olanlar olduğunu söyledi. Kayıt dışı ile beraber söz konusu rakamın yüzde 20’lere ulaştığını ileri süren Özdemir, ”Öyle bir dönemin içinden geçiyoruz ki, önümüzde kıdem tazminatı ve bireysel emeklilik geliyor, genel sağlık sigortası var. Bunlar devam ederken bunların içinde bir de asgari ücret var. Böyle bir ortamda bu 65 binlerde olan sayı 2017’de daha da yukarı gidecek gibi görülüyor. Özellikle bizim Bursamızda. Türkiye’nin içindeki olaylar ve dış ülkelerdeki konum, hepsini birleştirdiğimizde sanayide sanki bir durgunluk başlayacakmış gibi ortam var” dedi.
HERKES ENDİŞE İÇERİSİNDE
Bursa’da bu yıl aylık ortalama 6 bin civarında kişinin işsiz kaldığını kaydeden Özdemir, bunun yüksek bir sayı olduğunu vurguladı. İşsizliğin hükümetin ilk çözmesi gereken konuların başında geldiğinin altını çizen Özdemir, ”İşsizlik artarak devam ediyor. Herkes geleceğine şüphe ile bakıyor ve endişe içinde. ‘Biz tamam da bizden sonrası ne olacak’ korkusu her kesimde var. Herkes emekli maaşına ne artış geleceğini, asgari ücretin nereye çıkacağını soruyor ama devletin kurumlarından hiç bir açıklama yok. Bizim için 65 bin çok büyük bir sayı” diye konuştu.
ÇIKIŞLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ İMALAT SEKTÖRÜNDEN
İşten çıkarmalar genellikle imalat sektöründe olduğuna dikkat çeken Özdemir, bunlar içerisinde otomotiv ve tekstilin ön plana çıktığını kaydetti. Özdemir, işçi çıkaran kurumların büyük bir bölümünün kurumsallaşmış işletmeler değil, daha çok yan sanayi kuruluşları olduğunu söyledi.
İŞVEREN İŞÇİYE BASKI YAPACAK
Sabri Özdemir, 1 Mart tarihi itibariyle kıdem tazminatı gündeme girdiğinde işverenlerin yüksek ücretli işçileri iş yerinde tutmamak için her çareye başvuracaklarını dile getirdi. İşverenlerin kıdem tazminatının 15 gün üzerinden ödenmesi talebinde olduklarına işaret eden Özdemir şunları kaydetti: ”Orada bir alternatif getiriyorlar. Bugüne kadar olanlar korunsun ancak bundan sonra gelecekler bu şekilde olsun. Böyle bir teklife sıcak bakamazsınız. Hükümet bu konuda son dakikada bir şey daha söyledi. Buna isteyen geçecek. Bu defa bu 65 bin sayısı 120 bine yükselecek. Bütün işverenler iş yerlerinden eski işçiye baskı yapacaklar. Bu işçi buradan gitsin ben 15 günlük ödeme yapayım diye…”
KALİFİYE ELEMAN BU PARAYA ÇALIŞMAZ
Bursalı sanayicilerin kalifiye eleman bulamama sorununu da değerlendiren Özdemir, ”İşverenlerin kalifiye elemana ihtiyacı var ancak bu elemanlar bin 300 liraya çalışmaz. Siz eski kalifiye elemanınızı çıkartarak yerine bin 300 liraya kalifiye eleman arıyorsunuz. Hangi iş koluna giderseniz gidin kalifiye işçi bu paraya gelmez. Böyle bir anlayış olamaz. Bunu sanayicilere de söyledik” ifadelerini kullandı. Bursa’da kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu doğrulayan Özdemir, bunun meslek liselerindeki yetersiz eğitimden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.
ASGARİ ÜCRETTE HENÜZ RAKAM KONUŞULMADI
Asgari ücret görüşmeleriyle ilgili de bilgi veren Özdemir, şuan ücret konusunun konuşulmadığını ifade etti. İşverenin ‘bu yıl asgari ücrete zam yapılmasın’ talebi olduğunu hatırlatan Özdemir, ”Türk-İş buna karşı çıkıyor. Toplantılarda şuan da rakam konuşulmadı. Henüz daha veriler tartışılıyor. Önümüzdeki hafta da veriler tartışılacak ama ondan sonra bir şeyler ortaya çıkabilir” diye konuştu.