AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 8. Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir, ocak ayında Bursa’da 6 bin 711 kişinin işten çıkarıldığını, bir o kadar daha kayıt dışı işsiz bulunduğunu söyledi.
Sabri Özdemir, “Ocak ayında İŞKUR İl Müdürlüğü’ne 6 bin 711 işsizlik ödeneği başvurusu yapılmış. Bu söz konusu dönemde 6 bin 711 kişi işsiz kalmış demektir. Bunlar kayıt altında olanlar. Bir de İŞKUR’a müracaat edemeyen en az bunlar kadar insan var” dedi.
İŞKUR verilerine göre geçen yıl ocak ayında Bursa’da 5 bin 42 kişinin işinden olduğunu hatırlatan Özdemir, ”1.669 kişilik bir artış var” diye konuştu. Söz konusu dönemde işsizlik ödeneği alan kişi sayısının da 17 bin 199’dan 19 bin seviyesine çıktığına dikkat çekti.
GİDEREK YÜKSELİYOR
İşverenlerin sürekli vasıflı işçi bulamamaktan şikayet ettiklerini hatırlatan Özdemir, bunun doğru olduğunu vurguladı. Özellikle otomotiv sektöründe istihdama yönelik teşviklerle ilgili bir hareketlilik yaşandığını ifade eden Özdemir, şöyle devam etti: “Ancak aradıkları vasıflı işçi asgari ücretle çalışmayan işçi. Bu farka dikkat etsinler. Diyorlar ki devlet sigortasını ödeyecek, ben bin 300 liraya çalıştıracağım. Hayır böyle bir düzen yok. Vasıflı dediğimiz sayı zaten bu 6 bin 711 kişinin içine dahil değil. Onun için işsizlik giderek artıyor.”
KURSTA İŞ GARANTİSİ ORANI DÜŞTÜ
Sabri Özdemir, devletin çeşitli kurslar açtığını ve söz konusu eğitimlerde İŞKUR kanalıyla işsizlik sigortasından maaş ödendiğini dile getirerek, “Bu kurslar ilk açıldığında yüzde 50-70-90 iş garantili kurslardı. Şuanda iş garantili kurslar yüzde 30’lara düştü. Burada eleman yetişmiyor, yetiştirilmiyor. Devlet kurslara önem veriyor ama toplum bu kurs kanalıyla maalesef işe giremiyor. Vatandaş asgari ücretle çalışmak için bu kurslara gitmiyor. Kayıt dışına gidiyor. Kendisine daha iyi konumda, daha iyi ücretle ve çalışma şartlarıyla iş bulma imkanına sahip oluyor.”
ÇALIŞANI KANDIRIYORLAR
Türkiye’deki asgari ücretin geçim ücreti olmadığının altını çizen Özdemir, şunları kaydetti: ”1.300 lira ile toplumun geçinmesi mümkün değil. Çalışanı kandırıyorlar. Türkiye’de asgari ücret 300 lira artmadı. Asgari ücret zaten bin liraydı. Bin liranın karşılığında 1 Ocak’ta yüzde 8 zam gelecekti. 1 Temmuz’da da en az yüzde 6-7 zam olacaktı. Böylece bin 170 lira oluyor. Geriye 150 lira kaldı. Bu defa 150 lira içine devlet geçim indirimini de soktu. Bin 300 liraya sabitledi ücreti. Yani devlet asgari ücrette önemli bir artış sağlamadı. 100 lira civarında zam oldu. Bizim bunu çok iyi bilmemiz lazım.”
SURİYELİLER KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR
Sabri Özdemir, örgütlü işyerlerinde kayıt altında hiç Suriyeli çalışan olmadığını ileri sürerek, hepsinin kayıt dışı olarak çalıştığını söyledi. Örgütlü olan işyerlerinin henüz Suriyeli işçi almaya başlamadığına dikkat çeken Özdemir, “Örgütsüz yerleri de biz tespit edemiyoruz. Suriyeliler kayıt dışılığı engellemedi ama etkiledi. Kayıt dışılık artarak devam edecek. Çünkü devlet şuanda kayıt dışını İŞKUR’un işsizlik sigortasından karşıladığı eğitimlerle engellemeye çalışıyor. Bu şekilde yüzde 30’lardan 28’lere çekildi. Bu çözüm değil. İstihdama yönelik hiçbir katkı yok. İstihdam için yeni işletmeler açılmıyor” dedi.
RENAULT VE TOFAŞ İŞÇİ ALACAK
İstihdam alanında özellikle otomotiv ve inşaat sektöründe geçici bir yükselme olduğuna işaret eden Özdemir, en çok işten çıkarmaların da otomotiv, tekstil ve inşaat sektörlerinin yan sanayi kuruluşlarında yaşandığını vurguladı. Özdemir, “İnşaatta istihdam yükseliyor çünkü bankalar kredi veriyor insanlar ev almaya çalışıyor. Otomobile talep var. Talep karşılığında geçici işçi alınıyor. Örneğin Tofaş, İŞKUR kanalıyla bin tane işçi alacağını açıklıyor. Renault da alacak. Çünkü üretime karşı bir talep var. Bunlar neyle işe başlayacak? Asgari ücretle. Renault ve Tofaş bunlar bizim göz bebeğimiz olan işletmeler” diye konuştu.