Olay Gazetesi Bursa

Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde 30. yıl kutlaması

1994 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi’nde kurulan Mimarlık Fakültesi 30. yılını bir dizi program ile kutladı.

Taha TÜTÜNCÜ

Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER

Mezunlarla kurulan ilişkilerde Mimarlık Fakültesi’nin çok başarılı olduğunu söyleyen Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Hocalarımızın da büyük desteğiyle, sanayi, toplum, STK’lar ve odalarla olan işbirliklerinde önemli bir yakınlık kurduk. Bu yakınlık, bize büyük avantajlar sağlıyor. Bu yıl, üniversitemizin 50. yılını kutluyoruz ve tüm faaliyetlerimizi bu özel yıl çerçevesinde gerçekleştireceğiz. Araştırma üniversitesi olmanın önemi çok büyük. Türkiye’de 23 araştırma üniversitesi bulunuyor; bunlardan 20’si devlet, 3’ü vakıf üniversitesi. Orta ve uzun vadede, bu üniversiteler arasında bir tür ‘seçkinler ligi’ oluşacak ve biz de bu ligin bir parçası olacağız. Bu durum, tıpkı Amerika ve İngiltere’de olduğu gibi, bazı üniversitelerin daha özel gruplar içinde yer almasıyla benzerlik taşıyor. Araştırma üniversitesi olmanın TÜBİTAK gibi fonlardan faydalanma avantajı var. 50 yıllık bir üniversite olarak, bu olgunluğa erişmiş olmak bizim için çok anlamlı. Mimarlık Fakültesi ise 30 yılı geride bırakmış durumda ve üniversitemizin misyonuna çok değerli katkılar sunuyor. Hem ekonomik hem de akademik anlamda başarılı faaliyetler yürütüyorlar” ifadelerini kullandı.

“OSMANGAZİ BİR LABORATUVAR”

30’uncu yıl programlarında yapılan panellerin geçlerin ufuklarını geliştireceğine inandığını dile getiren Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan da, “Üniversite genelinde rektörümüzün sağladığı hakkaniyetli destek, bizim güvenli bir ortamda çalışmalarımıza odaklanmamızı sağlıyor. Bu güven ortamı sayesinde yayınlarımıza ve akademik çalışmalarımıza daha fazla yoğunlaşabiliyoruz. Gençlerimize sunulan imkanlar, sosyal ve eğitim alanlarımızı olumlu yönde etkiliyor. Osmangazi Belediyesi ise adeta Mimarlık Fakültemiz için bir laboratuvar niteliğinde. Tarihsel süreç içerisinde birçok katmanlı yapıya ev sahipliği yapıyor ve bu yapıların kendine özgü sorunları bulunuyor. Hocalarımız bu konuda birçok araştırma ve makale yayınladı. Gelecekte de sayın başkanımız Erkan Aydın döneminde de ortak projelerde yer almayı temenni ediyoruz” dedi.

DONANIMLI ÖĞRENCİLER YETİŞİYOR

Osmangazi’nin 3000 yıllık tarihe ev sahipliğini yaptığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ise, “Tarihi yapılar, mimari dokusu ve korunması gereken sivil mimari unsurları oldukça fazladır. Ancak hızlı ve çarpık kentleşme nedeniyle şehir ve mimari açısından ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bir yandan kültürel miras barındırırken, diğer yandan çok hızlı büyüyen ve Bursa’nın en plansız haline gelen bölgesi Osmangazi, iki yönüyle de mimarları ilgilendiriyor. Hem korunması gereken yapılar hem de dönüşmesi gereken alanlar açısından mimarlık burada çok önemli bir role sahip. Biz de belediye olarak akademik odalarla ve üniversitelerle iş birliği içerisindeyiz. Osmangazi Belediyesi olarak sizlerle çalışmaktan son derece mutluyuz” diye konuştu.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Mimarlar Fakültesi’nin donanımlı öğrenciler yetiştirdiğini vurguladı.