Olay Gazetesi Bursa

Bursa Ulucami’den örnek uygulama

Bursa'DA tarihi Ulucami'de, hastalık bulaşma riskine karşı, ortak tespih kullanımı uygulamasına son verildi. Camiye namaz kılmaya gelenlere daha önce hayırseverler tarafından bağışlanan tespihler hediye ediliyor. Namaz kılan, kullandığı tespihin sahibi ol

Ziyaret ve ibadet için her gün binlerce kişinin geldiği Ulucami’de cemaatin talebi üzerine ortak tespih kullanımı uygulamasına son verildi. Ulucamii Koruma ve Yaşatma Derneği yetkilileri, cemaatten hijyen açısından herkesin kendi kişisel tespihini kullanmasını isteğinin geldiğini belirtti. Dernek yetkilileri, bunun üzerine camiye namaz kılmaya gelenlere daha önce hayırseverler tarafından bağışlanan tespihleri hediye etmeye karar verdi. İsteyenlere ücretsiz olarak tespih veren cami görevlisi Mehmet Tanrıkulu, şunları söyledi:

 

“Vatandaşlar tespihlerin tamamen camiden kaldırıldığını düşünüyor. Ancak Ulucami’de tespihler kaldırılmadı. Tam aksine tespihler sağlık amaçlı cami girişine bırakıldı ve herkesin kişisel tespih sahibi olması sağlandı. Örneğin camide tespih çeken bir kişi öksürüyor, hapşırıyor, sonra da elini tespihe sürüyordu. Bu kişi tespihi çektikten sonra camideki yerine bırakıyordu. Daha sonra başka bir kişi gelip aynı tespihle ibadet yapıyordu. Bu hastalığa sebep oluyor. Camii cemaatinden çok sayıda bu konuyla ilgili şikayet geldi. Biz de tespihleri kapı girişlerine koyduk.” 

 

Hayır için çok sayıda kişinin camiye Kuran-ı Kerim ile tespih getirdiğini söyleyen Ulucami görevlisi Göksel Tosun da, “Buraya hayır amaçlı çok sayıda tespih bağışlanıyor. Bir tespihe çok sayıda insan eli değiyor. İnsanların sağlığı bizim için önemli. Bu ibadeti yerine getirmek isteyenlere ücretsiz tespih veriyoruz. Cami girişinde dileyen tespihi alıyor. Biz tespihin kendisinde kalmasını istiyoruz. Çünkü kişisel tespih kullanımı yaygınlaşırsa salgın hastalıkların bir nebze de olsa önüne geçmiş oluruz” diye konuştu.

 

“HER TÜRLÜ HASTALIK BULAŞABİLİR”

 

Ulucami’deki uygulamayı değerlendiren enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Yılmaz Ata, ortak kullanılan materyallerden her türlü hastalığın bulaşabildiğini söyledi. Dr. Ata, şöyle konuştu:

 

“Dokunulan her şey kirli olabilir. Nezle, grip bile el ile bulaşabilir. Çünkü öksüren, hapşıran bir insanın damlacıkları partikülleri havaya saçılır ve onlar kendi ağırlıklarıyla yüzeylere düşer. Oralara temas edince mikrobu elinize almış olursunuz. Ellerinizi yıkamadan yer içerseniz doğrudan ağız yolu ile bu mikropları almış olursunuz. Elleri sabunlu suyla usulüne uygun yıkamak çok önemli. Kişisel hijyen mutlaka önemli. Bu sebeple ellerimizi sık sık yıkamalıyız.”