Bursa Tabip Odası, 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; sağlıkta şiddet yasa tekliflerinin kabul edilmesini ve şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini bildirdi.
Yazılı açıklama şu ifadelere yer verildi: “Gaziantep’te görevi başında katledilen meslektaşımız Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden 12 yıl geçti. TTB tarafından ‘sağlıkta şiddete karşı mücadele günü’ ilan edilen bu günde, başta Dr. Ersin Arslan olmak üzere, sağlıkta şiddet nedeniyle bugün aramızda olmayan, kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Son 20 yılda sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızda karşılaştığımız şiddet korkunç boyutlara ulaşarak biz hekimlerin/sağlık emekçilerinin en yakıcı sorunu haline geldi. Beyaz Kod verilerine göre günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddet başvurusu yapılıyor. Üstelik yaptığımız çalışmalarda da gördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında Beyaz Kod bildirimi yapılmadığıdır. Sağlık çalışanları olarak biz neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmiyor. Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadığımız, hatta nefes bile alamaz hale geldiğimiz herkes tarafından bilinip, kabul edilmesine rağmen; halen gerçek nedenler görmezden geliniyor ve bu nedenlere yönelik çözümlere yaklaşılmıyor.”
“MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”…
Sağlık Bakanlığı’nın uyarı ve çağrılara rağmen sağlıkta şiddetle alakalı halen herhangi bir ciddi adım atılmadığına da dikkat çekilen açıklamada, “Eğer yasa ve düzenleme önerilerimize kulak verilseydi; 2022 yılında Konya’da hastanede silahlı saldırı sonucu kaybettiğimiz Dr. Ekrem Karakaya ve daha birçok meslektaşımız şu an hayatta olabilirdi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte hasta ve yakınlarının müşteri olarak görüldüğü ve sınırsızlık tanındığı, biz sağlık çalışanlarının ise gittikçe değersizleştirildiğimiz bir sistemde çalışıyoruz. Sağlıklı çalışma koşullarında, tükenmeden ve şiddet görmeden nitelikli sağlık hizmeti verebilmemiz için sağlık sisteminin daha eşitlikçi, toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşae edilmelidir. Bununla birlikte; sağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu göz ardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için TTB olarak önerdiğimiz çözümler dikkate alınmalıdır. Sağlıkta şiddet sona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” denildi.