Olay Gazetesi Bursa

Bursa sahilleri gelecek için temizlendi

Bursa sahillerinde Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında gönüllü çevreciler temizlik etkinliği gerçekleştirdi.  Güzelyalı, Mudanya sahilleri ve Yıldıztepe'de çöpler ve geri dönüştürülebilir atıklar toplandı.

ASLIHAN AYDIN

Birleşik Cam Ambalaj Dolumcuları ve Üreticileri Vakfı (BİRCAM) sıfır atık gönüllüleri, Güzelyalı, Mudanya ve Yıldıztepe’de farkındalığı artırmak için temizlik etkinliği gerçekleştirdi. BİRCAM Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kızıl, cam geri dönüşümünü artırmak amacıyla Uludağ İçecek, Kınık, Park Cam, Sarıkız ve Beypazarı firmaları öncülüğünde vakfı kurduklarını söyledi.

Çözüm odaklı çalıştıklarını vurgulayan Kızıl, “15 Eylül Temizlik Günü nedeniyle de farkındalık yaratmak ve temiz bir gelecek için bu etkinliği düzenledik. Bu çerçevede Güzelyalı, Mudanya sahilleri ve Yıldıztepe’de çöpleri ve geri dönüştürülebilir atıkları toplayacağız.

Ayrıca Büyükşehir ve Mudanya belediyelerine çok teşekkür ederiz. Çöp toplama konusunda oldukça başarılılar. Ancak malesef çevre ertesi gün eski haline dönüyor. Belediyelerimiz temizliyor ama atmamayı öğrenmeliyiz. En önemlisi bu” dedi.

RESTORANLARA MAKİNE

Metal, plastik ve cam gibi 5-6 çeşit geri dönüştürülebilir atık olduğuna dikkat çeken Kızıl, “Türkiye’de bunları belli bir sistem ile toplayamıyoruz. En çok toplanan pet şişe, cam atıkları ise en az oranda toplanıyor. Bunun için biz de vakıf olarak bir sistem geliştiriyoruz. Çok fazla cam kullanan cafe ve restoranlara bir makine koyulacak.

Şişeyi içine atarken kırıp, depolayacak. İçine 300 şişeyi sığdırıyor. Şu anda Bursa’da sadece bir restoronda faaliyete geçti. Denemeleri yapılıyor ve hataları düzeltiliyor. Bu haliyle bile ayda 1,5 ton cam toplandı. Sistem aynı zamanda size küçük hediyeler de kazandıracak. Yakında birçok noktada görebileceksiniz. Cam geri dönüşümünde büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

HER ATIK ÇÖP DEĞİL

Çöp diye attıklarımızın yüzde 80’inin geri dönüştürülebilir olduğunu dile getiren Kızıl, “Milyonlarca kazanabileceğimiz atığı gömüyoruz. Her attığımız çöp değildir. Bunun farkına varmamız lazım” dedi. Geri dönüşümün verimli yapılması halinde cari açığa da katkı sağlayacağına vurgu yapan Kızıl, çöp toplama maliyetlerinin de azalacağına işaret etti.

YÜZDE 12’Sİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Bircam Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Küçükseyhan ise etkinlik ile farkındalık yaratmak istediklerini belirtti. Dışarı attıklarımızın yalnızca çöp değil aslında ekonomik değeri olan malzemeler olduğuna işaret eden Küçükseyhan, “Türkiye’de 1,5 milyon ton cam üretiliyor.

Ama biz ancak bunun yüzde 10-12’sini toplayabiliyoruz. Bu rakam Avrupa ülkelerinde yüzde 55’lerde. Bu oran bizim için de hayal değil. Bu tarz etkinliklerle insanları bilinçlendirmek, Avrupa seviyelerine ulaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.