Olay Gazetesi Bursa

Bursa Ovası’nda üreticiler sıkıntılı

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Dönmez, ‘'Piyasaların bozuk olması nedeniyle şu anda tüccar para vermiyor. Depolarda 20-25 bin ton deveci armudu var. Üretici borcunu ödeyemiyor. Batıyoruz'' dedi.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, üreticinin zor durumda olduğunu belirterek, depolarda tonlarca armut olduğunu söyledi.

Kamil Dönmez, meyve ambarı Gürsu ovasında üreticinin durumu değerlendirdi ve ürünler hakkında bilgi verdi. Depolarda hem üreticinin hem de tüccarın ürünü olduğuna işaret eden Dönmez, ‘’Piyasaların bozuk olması dolayısıyla şu anda tüccar para ödemiyor. Depolarda 20-25 bin ton civarında deveci armudu var. Fiyatlar düşük ama tüketici fiyatları hala 2 katı neredeyse. Onu da çözemiyoruz. Şu an krediler ödenmiyor. Ekonomik anlamda zaten bir sıkıntı var. Tarım tarafına da yansıyor bu durum” dedi. Çiftçi kooperatifleri ve üretici birliklerinin aktif hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Dönmez, ‘’Bu konuda da bir çalışma içerisinde olunmalı yoksa böyle bireysel hareketle batıyoruz. Battık da zaten ama bu batışı resmileştiriyoruz. Üretici borç ödemelerini yapamıyor. Çiftçide epey mağduriyet var. Hangi bankaya giderseniz gidin içeride 10 tane çiftçi görüyorsunuz” diye konuştu.

MALİYET YÜZDE 50 ARTTI

Depolarda deveci armudu bulunduğunu dile getiren Kamil Dönmez, söz konusu ürünün 1-1,5 ay içinde ucuz ya da pahalı demeden satılacağını kaydetti. Dönmez şöyle devam etti: ‘’Bu ürün bitmek zorunda. Zarar kar demeden göndermeye başladık bir yerlere… Tabi bu ihraç ürünü değil iç piyasaya gidiyor. Sezon başına bakıldığı zaman ilaç, gübre ve akaryakıtta yüzde 40-50 civarında fiyat artışı yaşandı. Dolayısıyla kilogram maliyetimiz bu sene armutta 1,80 lirayı bulacak. Dalında biz yine 1,60 liraya verirsek geçen seneki gibi, bu çiftçi nasıl işin içinden çıkacak? Böyle bir sıkıntı var. Allah sonumuzu hayretsin.”

ÜRETİCİ FARKLI YOLLAR ARIYOR

Kamil Dönmez, tarım alanında planlama olmadığının altını çizerek, çiftçinin yalnız bırakıldığını anlattı. Üreticilerin artık farklı yolları düşünmeye başladığını dile getiren Dönmez, ‘’Kamulaştırma falan olur da tarlama denk gelirse bırakın yapılsın diyenler var. O raddeye gelindi artık çünkü mal satılmıyor” dedi. Son günlerde yaşanan soğuk havaların yarattığı kırağıdan kendi bölgelerinin çok etkilenmediğine ve zararın ilçe genelinde yüzde 5’i geçmeyeceğine işaret eden Dönmez, sadece Ağaköy, Cambazlar ve Kazıklı arasındaki bir çukur bölgede bir miktar sıkıntı olduğunu vurguladı.

ÇİFTÇİNİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Osmangazi Ziraat Odası Meclis eski Başkanı ve üretici Hakan Ekim de, ürünlerin satılmadığını ve depoların armut dolu olduğunu kaydetti. Son günlerde yaşanan soğuk havanın etkisiyle kırağı oluştuğunu ve bunun tarladaki ürünlere zarar verdiğini ifade eden Ekim, riskin hala devam ettiğini hatırlattı. Çiftçinin durumunun iyi olmadığına dikkati çeken Ekim, ‘’Maliyetler arttı. Mazot, ilaç, gübre fiyatları ortada. Mal satılmıyor. Çiftçinin durumu kötü. Depolar armut dolu. Bu şartlarda ekim yapılamaz. Çiftçinin desteklenmesi lazım” diye konuştu.