Geleneksel olarak yürütülen perşembe seminerlerinde konuşan BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyhan Bayhan, ‘Bursa’yı Etkileyen Tarihi Depremler ve Bursa’yı Bekleyen Deprem Tehlikesi’ konusunda sunum yaptı.
Seminerine Marmara Denizi tabanında gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda yeni fay segmentlerinin bulunduğunu belirterek başlayan Bayhan, yeni bulunan faylarla birlikte Marmara Bölgesi için sismik tehlike hesaplarının hız kazandığını açıkladı. Bayhan, Marmara Bölgesi’nde meydana gelecek bir depremden, İstanbul’un yanı sıra Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, İzmit, Adapazarı, Bolu, İzmit ve Tekirdağ’ın da etkileneceğinin altını çizerek devam etti.
Marmara Bölgesi’nin güneyi için tahmin edilen deprem tehlikesinin en az İstanbul’unki kadar olası olduğuna değinen Bayhan, Bursa’nın nüfusu, sanayisi ve ekonomisi ile Türkiye için büyük önem arz ettiğini söyledi. Bu nedenle Bursa’nın olası bir depremde alacağı hasarı en aza indirmek için önlemlerin alınması konusunda çeşitli uyarılarda bulunan Bayhan, “Bursa’nın içinden geçen bu fay sisteminde kuvvetli bir yer hareketinin gerçekleşmesi, yakın alan etkisiyle beklenenden çok daha fazla hasara yol açabilir.
Ayrıca Bursa’nın sıvılaşmaya ve zemin büyütmesi gibi etkilere müsait yumuşak zemini yakın alanda veya uzak alanda meydana gelebilecek bir depremin şiddetini arttırmaya oldukça elverişlidir. 1970’te Gediz’de meydana gelen deprem sırasında merkez üssünün 135 km kuzeyinde, Bursa’daki Tofaş Otomobil Fabrikaları’nda oluşan hasar buna örnektir” dedi.