Olay Gazetesi Bursa

Bursa iş dünyası zamlara tepkili

BTSO Başkanı Burkay, Türkiye'nin yatırıma ve üretime ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu bir ortamda girişimcilere ilave yük getiren zamların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. BUSİAD Başkanı da, ''Enerjimiz tükeniyor'' dedi.

ASLIHAN AYDIN 

Bursa iş dünyasından doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlara tepki geldi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, önceki akşam Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen aylık olağan meclis toplantısındaki konuşmasında, Türkiye’nin kolay bir dönemden geçmediğine işaret etti. Paranın bol ve ucuz olduğu dönemde dünyada kriz yaşandığını hatırlatan Burkay, “Pazarlar daralmadaydı. Mal satacak müşteri bulamıyorduk. Yatırım yapmaya ihtiyacımız yoktu. Şu anda başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada büyüme dönemi var. İhracat artıyor ve talepte ciddi bir artış söz konusu. Ama bu sefer de maalesef para kısıtlı. Faizlerin geldiği bu ortamda yatırım yapmak çok mümkün değil. Bu dönemi daha rahat atlatabilmek için nakit akış yönetiminden stok yönetimine kadar birçok alanda şirketlerde ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BURSA DIŞA DÖNÜK BİR KENT

Tüm bunlara karşın büyüme ve işsizlik rakamlarının umut verdiğini ifade eden Burkay, “Bursa özelinde dışa dönük bir yüzümüz var. Bursa ekonomisinin yüzde 44’ü tamamen ihracata dayalı ekonomiyi belirliyor. İhracatçı bir kentiz. Şirketlerin gelirlerinin yarısı neredeyse döviz kaynaklı. Biz de Oda olarak hayata geçirdiğimiz pazar ve ürün çeşitliliğini sağlayacak projeleri ortaya çıkarıyoruz” dedi. Burkay konuşmasını Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından elektrik üretim santrallarına yapılan yüzde 49,5’lik fiyat artışına değinerek sürdürdü. Söz konusu zammın ardından elektrik zammının da işletme giderlerine artış olarak yansıyacağına dikkat çeken Burkay şöyle devam etti: “Türkiye’nin yatırıma ve üretime ciddi anlamda ihtiyaç duyduğu bir ortamda girişimcilere ilave yük getiren bu zamlar tekrar gözden geçirilmelidir. Dünyadaki gelişmelere baktığımızda mecburiyetler mutlaka vardır. Ama bir kerede, yüksek bir oranda değil, kademeli bir geçiş politikası ile bu süreci yönetmek önemli diye düşünüyorum.  İş dünyamız adına Bakanlığımızın ve BOTAŞ’ın yüksek oranlı zamları tekrar değerlendirmesini talep ediyoruz.”

ENERJİMİZ TÜKENİYOR

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Ergun Hadi Türkay, elektrik üretimi yapan özel sektör santrallarına verilen doğalgazdaki yüzde 49,5 fiyat artışının ardından, sanayi doğalgazına ve elektriğe yüzde 14 zam geldiğini hatırlattı. Döviz kurlarındaki aşırı oynaklığın girdi maliyetlerini zaten yukarı çektiğini, buna bağlı olarak enflasyon ve işçi giderlerinin de arttığını dile getiren Türkay, üretime son darbenin de enerji fiyatlarıyla geldiğini söyledi. Türkay, “Üreterek kalkınmak zorundayız, sanayide de, tarımda da, hizmet sektöründe de bu geçerli. Üretmek zor bir işti. Artık daha da zor bir hal aldı. Sanayicinin hem gerçek anlamda hem de mecazi olarak enerjisi tükeniyor. Üretimde yaşanacak sıkıntılar, ekonomimizi çözümü daha da güç bir noktaya götürür. Bu zamlar, revize edilen enflasyon rakamını çok daha yukarılara çıkaracak” diye konuştu. Türkay, hükümetin, üretimde aksamalara izin vermeyecek düzenlemeler yapacağına olan inancını koruduğunu da sözlerine ekledi.

ESNAF ETİKETLERİ DEĞİŞTİRME HAZIRLIĞINDA

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, doğalgaz ve elektriğe gelen fiyat artışlarının hem esnafa hem de tüketiciye yansıyacağını söyledi. Zam oranının epey yüksek olduğunu ifade eden Tak, bunların üretilen ürünlere de yansıyacağını vurguladı. Tak şöyle devam etti: ”Bu bir denge. Esnaf ve sanatkar ne kadar etkilenirse, ürünlerinde de o kadar fiyat artışı olur” dedi. Türkiye’de son zamanlarda enflasyonun çok arttığını vurgulayan Tak şöyle devam etti: “Gerçi, eski zamanlarda enflasyonda yüzde 150 rakamlarını gördük. Şimdi de enflasyonu frenleyebilmek için çok sıkıntılar çekiliyor. Yıl sonu tahmini yüzde 13,4’e çıktı, ancak biz daha fazla hissediyoruz. Enflasyon böyle devam etmesi halinde zamların arkası kesilmeyecek. Her şeye zam gelirken ‘Ekmeğe zam yapmayın’ da denemez. Yarın diğer ürün ve hizmetlerin fiyatı artar.”