Olay Gazetesi Bursa

Bursa iş dünyası temkinli iyimser

Bursa iş dünyası temsilcileri yeni yıla umutla girdiklerini ifade ederken; enflasyon, faiz ve kurlardaki artış ile jeopolitik risklere karşı dikkatli olunması, reform ve desteklerin de devam etmesi gerektiğini vurguluyor.

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa iş dünyası temsilcileri, yeni yıla sayısı günler kala hem 2017 yılını değerlendirdi hem de 2018 beklentilerini paylaştı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 2017 yılına büyük hedeflerle başlayan Türkiye’nin gerçek bir başarı hikayesi yazdığını söyledi. İş dünyası olarak milletçe kenetlenmenin getirdiği kazanımlarla, ‘zaferin cephanesi üretimdir’ anlayışını ortaya koyduklarını belirten Burkay, ‘’Ekonomide seferberlik ruhuyla çıktığımız yolda hükümetimizin de sunmuş olduğu destekler ve uyguladığı teşviklerle birlikte üretimden ihracata, sanayiden istihdama kadar her alanda tüm dünyanın örnek gösterdiği bir performans ortaya koyduk. İhracatımız, 11 ayda 142 milyar doları aştı. ‘İstihdam Seferberliği’ kapsamında 1,5 milyon kişilik ek istihdam oluşturduk. Yılın 3’üncü çeyreğinde ulaştığımız yüzde 11,1’lik performansla da açık arayla dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Üstelik bu başarıya, yoğun siyasi gündem, dış politika ve jeopolitik alanlardaki önemli risklere rağmen ulaştık” dedi.

REEL SEKTÖRE UYARILAR

Türkiye’nin 2017 yılı büyüme performansının yüksek, kapsayıcı ve istihdam oluşturan bir nitelikte gerçekleştiğine vurgu yapan Burkay, özellikle imalat sanayi üretimi ve kapasite kullanımının yatırım ihtiyacını da hissettirdiğini kaydetti. Burkay, yeni yılda reel sektör açısından iç ve dış talepte canlılığın devam etmesini beklediklerini, ancak daha yüksek enflasyon, faiz ve döviz kuru artışlarının olabileceğini dile getirerek, ‘’Bu nedenle reel sektör maliyetlerin, faizlerin ve döviz kurlarındaki artışın etkilerini yönetmeye ve alacak yönetimine öncelik vermelidir” diye konuştu.

REFORMLARDAN VAZGEÇEMEYİZ

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yüksek Danışma Kurulu, genel makroekonomik çerçeve itibariyle 2017 yılının yüksek büyüme, çift haneli enflasyon ve genişleme eğiliminde olan bir cari açık görünümü ile sonlandığını vurguladı. Dernekten yapılan açıklamada, para politikasının mevcut görünümünün enflasyonun yüksek seyrini koruyacağına işaret ettiği vurgulayarak, ”Türkiye’ye yönelik risk algılamasını etkileyen politik risklerin, seçim sürecinin yaklaşmasına bağlı olarak güçlenebileceği ve Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki jeo-politik gelişmelerin önemini koruyacağını söylemek mümkündür. Büyümeye odaklanırken istikrardan ve reformlardan vazgeçemeyiz.” dedi.

MÜSİAD POZİTİF AYRIŞMA BEKLİYOR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, 2017’nin Türkiye ekonomisi için güçlü büyüme oranlarının gerçekleştiği bir dönem olduğuna dikkat çekti. 2018 yılında da hizmetler, sanayi, tarım ve inşaat sektörünün canlılığını sürdürmesini beklediklerini dile getiren Gürses, ‘’Yılın tamamı için büyüme oranının yüzde 7 civarında olacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılı da motivasyonla girdiğimiz ve önde gelen ekonomiler arasından pozitif olarak ayrıştığımız bir yıl olacaktır. 2018’de Türkiye ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak reel ekonomiye yönelik iyimser beklentilerimizi koruyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN ELİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Başkanı İpek Yalçın, 2017’de Türkiye’nin gösterdiği büyüme performansıyla öne çıktığını, ancak enflasyon ve işsizlik rakamlarının çift hanede seyrettiği kaydetti. Sanayinin en önemli sıkıntılarından biri olan ‘işçisizlik’ konusu için eğitim kalitesi ve istihdam konularındaki reformlara acilen öncelik verilmesi gerektiğini dile getiren Yalçın, ”Kadın istihdam planları,  kadınların sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmeleri, genç istihdamı üzerine yapılacak çalışmalar önceliği belirlemeli, yeni politikalar bu yönde üretilmelidir. Katma değeri yüksek üretim, inovasyon ve dijitalleşen dünya dikkate alınarak geliştirilen reformalar hayata geçirilmeli bu sayede Türkiye’nin küresel rekabetteki eli güçlendirilmelidir” diye konuştu.

KEM NE DEDİ?

-Ramazan Kaya (GESİAD Başkanı): 2018 hepimiz için zorlu bir yıl olacak gibi ama bu durum bizleri korkutmuyor. Türk sanayicisi dalgalı denizleri seviyor.

-Osman Arslan (TÜMSİAD Başkanı): Umutla baktığımız 2018’in üretim, istihdam ve ihracat noktasında çok daha iyi geçeceğini düşünüyoruz.

-İbrahim Öztürk (DOSABSİAD Başkanı): Büyümemizi sürdürülebilir kılacağız. Bu noktada teşviklerin de devam etmesi gerektiği kanaatindeyim.

-Berat Tunakan (BALKANTÜRKSİAD Başkanı): Hükümetimizin aldığı istihdam ve yatırım teşvik kararlarının 2018’de ekonomiyi daha da canlandıracaktır.

-Naci Güncü (KARACABEY TSO Başkanı): İş dünyası için motivasyon çok önemlidir. 2017’de yeşeren umutların, 2018’de devam edeceğini düşünüyorum.

-Ahmet Er (BATISİAD Başkanı): Ekonomimiz büyüyor, gelişiyor. Yüzde 11,1’lik büyüme bizlere ayrı bir motivasyon sağladı. 2018 de böyle geçer.

-İlker Biliktü (BURPAS Başkanı): Desteklerin 2018’de devam edeceğine inanıyorum ki; 2018 yılı 2017’den çok dava verimli bir yıl olacaktır.

-Adil Gökçadır (İMSİAD Başkanı): Göstergeler inşaat ve gayrimenkulün, ekonomimizin itici gücü konumunda ve ne kadar stratejik olduğunu gösterdi.

-Yakup Altınöz (İSSİAD Başkanı): İçeriden ve dışarıdan her türlü oyuna karşı ülkemiz ve ekonomimiz dimdik ayakta. Gelecek yıllar adına umutluyuz.

-Yalçın Toy (KSİAD Başkanı): 2017 zor ama üzerinden başarıyla geldiğimiz bir yıl oldu. Bunda devlet destekleri hiç kuşkusuz önemli rolü vardır.