Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı’nda kısa adı BEBKA olan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın sorumluluk sahasındaki üç il için öngörülen proje ve yatırımları inceledik.
Bunlar içinde de dikkatimizi çeken Bursa yatırımlarına göz attık.
5 yıllık dönem için Bursa ile birlikte Eskişehir’de de tarımsal ve hayvansal atıklardan elektrik enerjisi ve gübre üretim amaçlı ilave biyogaz tesisleri öneriliyor.
Kestel Soğuksu’da kurulmak istenen sanayi bölgesi tartışmalarının yaşandığı Bursa için planda, ‘Dağınık biçimdeki KOBİ ölçeğindeki imalat sanayi işletmelerinin mevcut tesislerini kapatma taahhüdü şartıyla taşınacakları, sektörel altyapı, (enerji, arıtma, ulaşım vb.) ihtiyaçları gözetilerek ihtisas alt bölgelere ayrılacakları ve demiryolu bağlantısının bulunacağı yeni bir organize sanayi bölgesi kurulacak’ satırlarına da rastlıyoruz.
Bu satırlar acaba Soğuksu’yu mu işaret ediyor?
Yine, planın en önemli önerilerinden biri Bursa-Gemlik Limanı arasına demiryolu hattı inşaa edilmesi de yer alıyor.
Keza, Yenişehir-İnegöl arasına da demiryolu öneriliyor.
Yenişehir ilçemizde mevcut havalimanı ile entegre biçimde çalışacak bir Bursa Doğu Lojistik Merkez öngörülüyor.
Bunun, BTSO’nun iş dünyasına açtığı ve bugünlerde gündemde olan lojistik merkez projesi olması muhtemel.
Geçenlerde bizim de sorduğumuz ve 10 yıl evvel Olay TV’de gündeme taşıdığımız Güney Çevre Yolu da 12. Kalkınma Planı’nda yerini almış.
Buna göre;
“Nilüfer ve Kestel ilçeleri arasında D200 Karayolu ve Avrupa Konseyi 11 Eylül Bulvarı(Yakın Çevre Yolu)’na alternatif oluşturacak biçimde Başköy-Çalı-OTOSANSİT-Barakfakih güzergâhında Güney Çevre Yolu açılacaktır. Güney Çevre Yolu’nun Çalı Mevki üzerinden Bursa-Orhaneli-Harmancık karayolu ile bağlantısı açılacak. Orhaneli-Keles yönlerinden gelen trafiğin doğrudan otoyola ulaştırılması sağlanacaktır.”
Bu satırlarda kent içi trafiğin rahatlatması öngörülüyor.
Yine, Mudanya’da yaşlı bakımevi ve huzurevi kurulması, üstün zekalı çocuklara yönelik eğitim merkezi, sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması, rehabilitasyon, kısırlaştırılması amacıyla yerel kapasite güçlendirilerek veteriner hekim bulunmayan ilçelerde veteriner hekim hizmeti sağlanması, ilçeler arasında ortak merkezler kurulması plana konmuş.
Gemlik’te, yeni nesil araç teknolojileri odaklı bir meslek lisesi de düşünülmüş.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın üç il için öngördüğü ve bizim Bursa için planlanan yatırımları incelediğimiz o önerilerin ardından bölgesel ajans planlarının da onaylanması bekleniyor.
BEBKA’nın bütün bunlara daha sonra mali destek sağlaması bekleniyor.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…