Bursa için ikinci tarihi dönüşüm projesi! Bakın nerede olacak?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın tarihi projesini köşesine taşıdı…

Bursa için ikinci tarihi dönüşüm projesi! Bakın nerede olacak?

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Gerçekçi olalım… Bursa’ya hiç gelmemiş, Bursa’yı hiç tanımayan birine Bursa’dan fotoğraflar gösterseniz, yalnızca Yeşil Türbe’yi tanır. Diğer tarihi eserlerin başka kentlerde de benzerleri var, ama Yeşil Türbe dünyada tek.

Ne var ki…

Bahçeli evlerden apartmana dönüşümde, Yeşil Türbe bina kalabalığı arasında kaldı. Bir zamanlar tepeye kurulmuş olması nedeniyle Bursa’nın her yerinden görülebilen Yeşil Türbe artık yanına gidilmeden fark edilemiyor.

Aynı bölgede Bursa’nın manevi mimarı kabul edilen Emir Sultan Hazretleri türbesi ve külliyesi de var.

İşte…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kentin en bilinen sembolü olan Yeşil Türbe ve Yeşil Cami ile Emirsultan arasında tarihi yürüyüş aksı ortaya çıkarmak üzere harekete geçti.

Henüz proje aşamasına gelinmedi, ama fikir oluşturma çalışmalarına başlandı.

Nitekim…

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir’i hafta içinde ziyaret eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, o gün yapılan ve Yıldırım konularının görüşüldüğü Kurul toplantısına da katıldı.

Görüşmelerde…

“Tarihi Hanlar Bölgesi’nin çevresi açılınca Çarşıbaşı ortaya çıktı, Bursa tarihini kazandı” diyen Yılmaz kafasındaki proje hazırlığını paylaştı.

Buna göre…

Yeşil-Emirsultan arasındaki tarihi aks tıpkı Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı gibi açılıp iki tarihi bölge arasında yayaların gidip gelebilmeleri sağlanacak.

Bu yapılırken…

Kentsel dönüşümden farklı bir uygulamayla Şible, Karamazak, Hocataşkın mahalleri arasındaki yüksek binalar kaldırılacak.

Kaldırılan binaların sahiplerine de, aynı bölgedeki düşük katlı alanlarda yer gösterilecek. Böylece mahalle sakinleri mahalleyi terk etmeyecek ve özen gösterilen mahalle kültürü yaşatılacak.

Bir anlamda mahalleyi mahallede yaşatma düşüncesi yaşama geçirilecek.

Başkan Yılmaz…

Proje hazırlandığında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan kamulaştırma desteği isteyecek.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X