Olay Gazetesi Bursa

Bursa fotoğrafları alıcılarını bekliyor

Koleksiyoner Haluk Toy, altı yılda topladığı Bursa ile ilgili değerli fotoğraf ve fotokartları meraklıları için satışa sunuyor.

DİLEK ATLI

İnegöl’de dünyaya gelen ve 47 yıldır İstanbul’da yaşayan emekli Haluk Toy, sevdiği objeleri toplayarak başladığı koleksiyonerlik hayatına 7 yıldır devam ediyor.

Toy, son 6 yıldır topladığı Bursa ile ilgili Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine ait fotoğraf, fotokart, kartpostal, belge, zarf ve faturaların yanı sıra obje, kitap, dergi ve gazetelerle 4 bine yakın parçayı bir araya getirdi.

Yaklaşık 2 bin 500 fotoğraf ve fotokartı değerlendirmek üzere satışa sunan koleksiyoner, özel ve kamu kuruluşları ile akademisyen ve araştırmacıları konu ile ilgili olarak adım atmaya davet etti.

‘TEPSİ MÜZAYEDE’…

İstanbul’daki birçok küçük müzayedeyi yönettiğini ve ilk olarak bu müzayedelerde Bursa ile ilgili fotoğraflar biriktirmeye başladığını söyleyen Toy, “Bunlara ‘tepsi müzayede’ denir. Bu müzayedelere önce katılıyordum, zamanla yönetmeye başladım” dedi.

Bursa ile ilgili topladığı her şeyi İstanbul’dan satın aldığına değinen Toy, sözlerine şöyle devam etti:

“Ne yazık ki Bursa’da müzayede geleneği gelişmediğinden koleksiyonerler ya da bu işin ticaretini yapanlar tüm ürünleri satın alıp İstanbul’da topluyor. Ben de İstanbul’daki müzayedeler, sahaflar ve koleksiyonerlerden temin ettiğim ürünleri topladım. Bursa ile ilgili bu koleksiyonumda Bursa’dan satın aldığım hiçbir şey yok.”

 

DEĞERLİ PARÇALAR VAR…

Amacının topladığı Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine ait Bursa koleksiyonunun tamamını değerlendirilmek üzere satmak olduğunu belirten Toy, “Bu birikim, kamuoyuyla paylaşılsın istiyorum. Yerini bulsun ve yarar sağlasın. Ben, koleksiyonunu evinde hapseden biri değilim. Akademisyenler, araştırmacılar, sivil toplum kuruluşları ya da devlet kurumları bu koleksiyonu değerlendirsinler istiyorum” dedi.

Toy, 6 yılda biriktirdiği tüm parçaların çok değerli olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her biri nadir parçalar. Fotoğraflar, genel manzaralı ve net. Toplarken bunlara dikkat ediyorsunuz. Bir olay ya da bir yaşam ile ilgili olmalı. Ünlü bir ismin ön veya arka tarafında yazısı ya da imzası olmalı. Tarihi olmalı. Ayrıca, taşıdığı pul ve damgada fotoğrafa değer katmalı. Bu koleksiyon, saydığımız nitelikteki parçalardan oluşuyor.”