Olay Gazetesi Bursa

Bursa Deri İhtisas OSB 30. yılda hedef büyüttü

Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Teşkilatı’nın örnek gösterdiği Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB, son teknoloji arıtma tesisi, fark yaratan katı atık geri dönüşüm hamleleri ve yüzer güney enerjisi santralı ile önümüzdeki sürece damga vurmaya hazırlanıyor.

Taha TÜTÜNCÜ

Kamera: Bircan ÖRSEL / Kurgu: Dilek ÖZYER

Bursa Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunun 30’uncu yılını kutladı.

Podyum Davet’te gerçekleştirilen programa, bölge sanayicileri ve personelinin yanı sıra Valisi Erol Ayyıldız başta olmak üzere Bursa protokolünden de çok sayıda isim katıldı.

Gecede ayrıca eski Bakanlardan Faruk Çelik ve Turhan Tayan da hazır bulundu. Açılış konuşmasını yapan Bursa Deri İhtisas ve Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Murat Çağlar çok uzun bir yoldan gelerek bu günlere ulaştıklarını söyledi.

Çağlar, “Bizler nesilden nesile aktarılan, eski bir mesleğin çilekeş, cefakâr ve bir o kadar da mesleğine sadık temsilcileriyiz. Kırmızı et sektörünün bir atığı olan deriyi yaklaşık 2 bin 500 yıldır birçok üretim sürecinden geçiriyor ve organik yapısını inorganik hale getirerek tabaklıyoruz” diye konuştu.

GÜNDE 550 TON HAM DERİ

1985 yılında bir hayalle atılan adımın 30. yılını kutladıklarını dile getiren Çağlar, şöyle devam etti: “Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), çarpık sanayileşmeyi ortadan kaldıran en önemli unsurlardan biridir. Kaldı ki, Bursa şehri Türkiye’nin ilk OSB’sini barındırmakla birlikte toplamda 17 OSB’yi içine alan bir sanayi şehri olmuştur. Biz de şehrin merkezinde köhne bir halde kalan tabakhaneleri Badırga mevkiine taşıyarak önemli bir görev yerine getirmiş olduk. Sanayi Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen bölgemiz, Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Teşkilatı tarafından da örnek gösterilmektedir. Son yıllarda yapılan ileri teknoloji ve otomasyona dayalı fabrika yatırımları, uluslararası çevre kalite sertifikasyonları ve sosyal uygunluk denetimleri sayesinde bölgemiz, birçok ülkeye ihracat yapmaktadır. Günlük 550 ton ham deri işleme kapasitesine ulaşan bölgemiz, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın en büyük üçüncü kapasitesine sahip deri sanayi bölgesi haline gelmiştir.”

GİYİMDEN UÇAK KOLTUKLARINA VE ORDUYA KADAR ÜRETİM

Murat Çağlar, bölgelerinde giyim ve modaya yönelik üretimin yanı sıra, mobilyadan yolcu uçağı koltuğuna kadar yüksek dayanımlı döşemelik deriler, askeri botların teknik derileri, kaynak yapılırken kullanılan özel eldivenlerin yanmaz derileri ile hassas polisaj keçelerinin de üretimlerini yaptıklarını vurguladı.

ATIKLAR YAĞ, YAKIT VE GÜBRE OLUYOR

Atık yönetimi kurma konusunda bölgenin birçok yeniliği bünyesinde barındırdığının altını çizen Çağlar, “Daha önce belediye çöplüğüne gömülen tabaklama öncesi katı atıklardan, artık geri kazanım yoluyla doğal hayvansal yağ elde etmekteyiz. Bu yağ, sabun ve kozmetik sektöründe kullanıldığı gibi, biodizel üretiminde de değerlendirilmektedir. Tabaklama sonrası oluşan katı atıklar ise ziraatta kullanılmak amacıyla doğal amino asit bazlı gübre üretiminde kullanılmaktadır. Bölgemizde bir üretimden çıkan atık, bir sonraki üretimin hammaddesi haline geliyor” dedi.

GÖLETE YÜZER GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALI

– Altı ay gibi bir sürede jandarma komutanlığımızı tamamlayarak, İl Jandarma Komutanlığımıza; itfaiye istasyonumuzu da itfaiye aracıyla birlikte İl İtfaiye Daire Başkanlığına teslim ettik.
– Bölgeye BUSKİ su bağlantısının gelmesini sağladık. Dijital dönüşümün en önemli altyapısı olan fiber optik hatların 35 bin metre uzunluğundaki kısmını tüm parsellere döşedik.
– Firmalarımıza en iyi hizmeti en hızlı ve en ekonomik şekilde sunmak amacıyla tüm iş makinelerini, ekipman ve araçları yeniledik. BURULAŞ otobüs seferlerini başlamasını sağladık.
– Atık su arıtma tesisi kapasite artışı ve teknoloji yenileme projesi ile göletimizin üzerinde inşa edeceğimiz yüzer güneş enerjisi santrali, önümüzdeki dönemin en önemli iki projesidir.”