Olay Gazetesi Bursa

Bursa depreme nasıl dirençli hale gelir? İşte İnşaat Müdendisleri Odası’nın öncelik listesi…

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem'in dikkat çeken sözlerini köşesine taşıdı...

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Yıllar önce… Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerini, özelliklerini yeniden ortaya çıkarabilmek için “Kenti yıkarak güçlendirme” hedefi vardı.

Günümüzde…

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serdar Atilla Erdem’in ısrarla vurguladığı “Türkiye’nin en hırpalanmış şehirlerinden biri” tanımı doğrultusunda; Bursa’yı kentsel anlamda güçlendirmek ve depreme dirençli haline getirmek  için yapılması gereken tek bir şey var:

“Büyük bölümünü yıkarak yeniden inşa etmek.”

Üstelik…

Bursa’nın tek sorunu da bu değil. Zamanında yapılamayan plan nedeniyle kentin yanlış büyümesinden günlük yaşamdaki sosyal ve ekonomik sorunlara, ulaşımdan çevreye, sanayiden tarıma her alanda sorunlar yumağı bir büyük kentte yaşıyoruz.

Nitekim…

İMO Başkanı Erdem’in, daha basın toplantısının başında söylediği cümlenin altını çizdik:

“Kent sorunlarının da bir plan dahilinde ele alınmasında kaçınılmaz bir gerçeklik var.”

Gerçekten de…

Fili el yordamıyla tanıyıp anlatmaya çalışan görmezlerin öyküsündeki gibi; herkes farklı sorunlar tespit edip, farklı yöntemler öneriyor, ya da yapmaya çalışıyor. Öyle olunca da karmaşa doğuyor.

Erdem de…

Bu gerekçeyle “Kent sorunlarını lokal ve anlık gündemlerle değil, plan dahilinde belirleyip çözümü için adımlar atılması” gerektiğini söyledi.

Şunu da çok önemsedik:

“Biz İMO olarak; Bursa’nın dar bir çevre tarafından dizayn edilmesine karşıyız, tüm gücümüzle de karşı durmaya devam edeceğiz.”

Ardından…

“En acil ve önemliden başlayıp sorunları tespit etmek” gerektiğini söyledi ve İMO olarak belirledikleri öncelik listesini sıraladı:

“Afetlere Hazırlık ve Afet Eylem Planı, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi, Kaçak Yapılaşma, Ulaşım ve Altyapı, Su Kaynaklarının Korunması ve Yönetimi, Doğal Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması, Kent Anayasası.”

Söylediklerine de, sıralamasına da aynen katılıyoruz.

 

Geleceği kurtarmak için Kent Anayasası

Zaman zaman… Gözlemlerimizi paylaşırken, zamanında yapılamayan planların bugünkü sorunların temelini oluşturduğunu vurguluyoruz.

İMO Başkanı Serdar Atilla Erdem de, geleceğe ışık tutarken, “Tüm sorunların temel kaynağı planlama eksiği” deyip hedefi gösterdi:

“İstanbul’un arka bahçesi olmayan, yaşanabilir, huzurlu, dirençli, sürdürülebilir büyüyen, kentin ruhunu geri kazandıracağımız planlama gerekli.”

Yolunun Kent Anayasası’ndan geçtiğini de ekledi.

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…