Olay Gazetesi Bursa

Bursa Bıçak Müzesi kapılarını açtı

Dünyaca ünlü Bursa bıçağının tarih serüvenini örnekleriyle gözler önüne seren “Bursa Bıçak Müzesi” dün gerçekleştirilen törenle kapılarını ziyaretçilere açtı.

Dilek Atlı

 

Bursa bıçağının tüm tarihi hafızasının yer aldığı “Bursa Bıçak Müzesi”nin açılışı dün gerçekleştirilen törenle Bursa Kent Müzesi arkasında yer alan ve restore edilen tarihi binada gerçekleştirildi. Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Adliğ ve kent diğer yöneticilerinin katılımlarıyla başlayan açılış, Büyükşehir Bandosu ve Bursa Kılıç Kalkan ekibi eşliğinde devam etti. Açılış kurdelesini Vali Küçük ve Prof.Dr. Metin Sözen’le birlikte kesen Başkan Altepe, “Göreve geldiğimizde 4 olan müze sayısını, Bursa Bıçak Müzesi’yle 18’e taşımanın gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz Bursa’daki müze sayısını 31’e çıkarmak. Kendi alanında örnek olan Bursa Bıçak Müzesi, bir sanatın kent hafızasındaki yerini gözler önüne seriyor” dedi.

 

ALANINDA LİDER MÜZE…

 

Açılışta yaptığı konuşmada kentin köklü kültürünü yeni bir anlayışla geçmişten geleceğe taşımanın dünya tarihine bir hizmet olduğunu vurgulayan Vali Küçük, Bursa Bıçak Müzesi’nin bu bakımdan kent bilincine büyük bir hizmet niteliği taşıdığını ifade etti. Bursa’nın değerleri koruyup gelecek nesillere aktarma konusundaki titizliğine değinen Küçük, “Bursa, uzun asırlar sanata ve zanaatkara ev sahipliği yapmış bir şehir. Kapalı Çarşı ve Kozahan bunun en büyük şahididir. Bu alanları korumak ve stilize etmek, gelecek nesillere aktarmak yoğun bir emek istiyor. Burada da Başkan Altepe’ye hakkını teslim etmek gerekiyor. Şehirdeki müze sayısı 4’den 18’e çıkmış. Bu gönül adamlığının işidir. Gayretin, ince bir çabanın işidir. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum” diye belirtti.

 

Başkan Altepe ise Bursa’ya yakışan güzel bir müzenin açılışını yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak konuşmasında şunları kaydetti: “1700’lü ve 1800’li yılların sivil mimari örneği olan iki yapı, yeniden restore edilerek, bahçe ve çevre düzenlemesi elden geçirilerek yaşama kazandırıldı ve Bursa Bıçak Müzesi’nin adresi oldu. Şehirle özdeşleşmiş, marka haline gelmiş Bursa bıçağının bir vakıf eserinin restore edilerek müzeye dönüştürüldü. Bıçakçılığa verdiğimiz önem, geleneksel hale gelen Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’yla başladı. Ardından Orta Asya Türk demir ustalığının ve göçmen kültürünün buluşmasıyla kendi üslubunu edinen Bursa bıçağının hikâyesi, Bıçakçılık Müzesi’nde gözler önüne seriliyor. Tarih ve kültür başkenti Bursa bildiğiniz gibi bir sanatkârlar şehri. Bursa’mızla özdeşleşen bıçakçılık sanatı, dedelerimiz ve babalarımızdan bize miras kalan bir meslek. Benim de eğitimini aldığım bir sanat. Bursa’nın bıçakçılık serüveninin en güzel ve doğru şekilde aktarıldığı, tanıtımının yapıldığı bir müzenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bursa Bıçak Müzesi, alanında lider bir müze olarak 55 şehire bu konuda danışmanlık yaptık. Müzemizde yer alan bıçakçı dükkanlarında ürünün oluşumunu tüm kademeleriyle görebileceksiniz. Farklı yöre örneklerinin bulunduğu kılıç, yatağan ve bıçak gibi kesici ve delici 250 nitelikli eser ile günümüz bıçak sanatının yaklaşık bin civarında örneği burada sergileniyor. Eserlerin sayısı gün geçtikçe artacak, her yıl yapılan tasarım yarışması sonucu elde edilen eserler dönüşümlü olarak bu müzede sergilenecek. Buranın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”