HATİCE DAL
Kasım- aralık ayında ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalan Bursa’da son iki ayda etkili olan yağışlar, barajlardaki su seviyesini yükseltti. Bursa’nın içme suyunun büyük bir bölümün karşılandığı Doğancı Barajı’nda seviye yüzde 49’lara, Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı’nda ise yüzde 51’e kadar yükseldi. Aralık ayında yüzde 30 seviyelerine düşen Doğancı ve yüzde 5’e kadar azalan Nilüfer barajlarında son 9 ayın en yüksek seviyesi görüldü. BUSKİ, hiç yağış olmazsa bile 6,5 ay yetecek suyun olduğunu söyledi. Yetkililer, barajlardaki su seviyesinin yükselmesine rağmen tasarruf uyarılarını sürdürürken, uzmanlar yerel yönetimlere her ihtimale karşı acil eylem planı hazırlanması çağrısında bulundu.
ARZ AYNI TALEP FAZLA
2019 yılında son 92 yılın en kurak yılının yaşandığını belirten Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Feryal Biçkici, 2021 yılında meteorolojik kuraklık bitse bile hidrolojik kuraklığın devam edeceğini söyledi. Bursa’nın planlananın üzerinde bir nüfusa ev sahipliği yaptığını da kaydeden Feryal Biçkici, “Nilüfer ve Doğancı barajları yüzde 100 oranında doluluğu sağlasa bile bu su yeterli olmayacaktır. Çünkü gün geçtikçe suya ihtiyaç çoğalıyor. Arz aynı ancak talep fazla” şeklinde konuştu.
ALTERNATİF PLANLAR GELİŞTİRİLMELİ
Yerel yönetimler tarafından su noktasında alternatif planlarının geliştirilmesi gerekliliğine de vurgu yapan Biçkici, “Çınarcık ve Gölbaşı barajlarının bir an önce devreye sokulması lazım. Bunun için geç bile kalındı. Gölbaşı Barajı için proje çalışmaları devam ediyor. Hemen hemen 10 yıl sonra devreye girmesi bekleniyor. Öncelik Çınarcık Barajı olur” ifadelerini kullandı. Nisan ayı itibari ile Bursa’ya hiç yağış düşmeyecekmiş gibi acil eylem planının devreye sokulması gerektiğini de vurgu yapan Feryal Biçkici, “Çınarcık Barajı’ndan pompajla Doğancı Baraj’ına aktarım sağlanabilir. Yer altı su kaynaklarına yönelinerek açık kapatılabilir” dedi.
TABLO İYİMSER
Pandemi döneminde su tüketiminde bir artış yaşandığını dile getiren DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Güler, kış aylarında kar ve yağmur yağışının bol olmasından dolayı Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki durumun iyimser olduğunu söyledi. Bursa için kuraklık tehlikesinin sürekli olduğuna da vurgu yapan Sedat Güler, “Bursa nüfusu gün geçtikçe artıyor. Şimdilik barajların durumu iyi ancak yaz aylarında yağış yaşanmaz ve hava çok sıcak seyrederse kuraklık yeniden gündeme gelir” dedi.
YÜZDE 75’İNİ SANAYİ KULLANIYOR
Acil su kullanım eylem planının yapılması gerekliliğine işaret eden Güler, kullanılan suyun yüzde 75’inin sanayi tesisleri ve tarım arazileri, yüzde 25’inin de vatandaş tarafından kullandığını söyledi. Güler, ‘Bakıldığında hep vatandaşa tasarruf çağrısı yapılıyor. Elbette su tasarrufu yapalım ancak bunu asıl sanayi bölgeleri ve tarım arazileri yaparsa su konusunda rahatlamış olacağız” ifadelerini kullandı. Sanayi Bölgelerinde kullanılan suların yeniden kullanılması ile büyük bir tasarrufa gidileceğini de aktaran Güler, Diğer yandan tarım arazilerinde de yeni sulama sistemlerine geçilmesinin önemine vurgu yaptı.