Olay Gazetesi Bursa

Bunu sakın yemeyin! Dünyanın en zararlı besini damarları tıkayıp ömrü kısaltıyor

Çoğu mutfakta daha az maliyetli olduğu gerekçesiyle tereyağı yerine tercih edilen margarin, uzmanlar tarafından kalp ve damar düşmanı besinlerin başında geliyor. Bilim insanları, düzenli margarin tüketiminin felç riskini artırdığı konusunda uyarıyor.

Trans yağ içeren margarin, kalp ve damar hastalıkları riskini artırırken, kötü kolesterol seviyesinin de yükselmesine neden olur. Bunu yaparken, iyi kolesterol seviyelerinin düşmesine de yol açar, bu da kalp sağlığını ciddi tehlikeye atar. Margarinde iltihaplanmayı tetikleyebilecek kimyasal maddeler bulunur. Kronik enflamasyon, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri gibi birçok kronik hastalığın temelinde yatan bir faktördür. Düzenli margarin tüketimi, kronik enflamasyonu artırabilir.

Margarin, yüksek kalori içeriği nedeniyle kilo alımına da neden olabilir. Aşırı margarin tüketimi, özellikle bel çevresinde yağ birikimine zemin hazırlar, bu da obezite hastalığına yakalanma olasılığını yükseltir. Margarinde bulunan trans yağlar, bağışıklık sistemini zayıflatır, bu durum vücudu enfeksiyonlara açık hale getirir.

Margarin tüketimi, karaciğerin yağ metabolizmasını olumsuz yönde etkileyebilir ve karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Amerikan Kalp Derneği, 1957 yılında trans yağları kalp sağlığının düşmanı olarak tanımladı. Yapılan araştırmalarda, trans yağ zengini margarin tüketiminin erken ölüm riskini artırdığı tespit edildi. British Medical Journal’da yayınlanan bir araştırmada, tereyağı yerine margarin yiyen orta yaşlı Avustralyalı erkeklerin erken ölüm oranlarının neredeyse 2 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları, kalp ve damar sağlığının korunması ve çeşit hastalıklara yakalanma riskinin azalması için zeytinyağı ve fındık yağı gibi bitkisel yağların tüketimini öneriyor.