Uluslararası Hububat Konseyi’ne (IGC) göre, Türkiye’nin, 2015-2016 sezonunda buğday üretiminin son yılların en yüksek düzeylerinden birisi olarak 19,5 milyon ton civarında gerçekleşeceği öngörülürken, yaklaşık 2,5 milyon tonluk stokla ithalat hariç toplam buğday arzının 22 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hikmet Boyacıoğlu, ”Buğday ithalatı ülke içi özel un çeşitlerinin üretimi dışında farklı niteliklerdeki un ihracatı için gerekli olan yüksek proteinli buğday ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaktadır. Yüksek proteinli buğday ithalatı için Rusya dışında seçenekler de bulunmaktadır. Buğdayda Rusya’ya bağımlı değiliz. Ukrayna ve Kazakistan da diğer olası kaynaklar” dedi.