Olay Gazetesi Bursa

Buğday üreticisinde umutlu bekleyiş

Bursa ve çevresinde buğday hasadına az bir süre kaldı. Yaklaşık iki hafta sonra Bursa tarım arazilerinde ekili buğdayın hasadına başlanacağı bildirilirken, yaklaşık 250 bin ton ürün bekleniyor.

GÜRHAN ADANA-SEZGİN EREN

Geçen yıl ekim ve kasım aylarında ekimi yapılan buğdayın hasadına iki hafta sonra başlanacak. Yenişehirve Karacabey’de bu yıl aşırı yağmurlar nedeniyle pas hastalığı baş gösterdi. Bazı bölgelerde pas hastalığı nedeniyle ürün kaybı yaşanabileceği belirtilirken, Yenişehir, İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de bu yıl 235 bin tonluk rekolte bekleniyor.

Yenişehirli çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat fiyatlarını açıklayıp ilçede alım merkezi kurmasını bekliyor. Aktaş, “Bu yıl ofisin geçici alım merkezi kurarak çiftçiyi tüccarın insafına bırakmamasını bekliyoruz. Ayaz Mahallesi’nde ofisin alımlarını yapabileceği bir yerin hazırlıklarına başladık” dedi.

YENİŞEHİR’DE KAYIP AZ

Yağmur yağışlarının buğdayda bazı bölgelerde kısmen zarara yol açtığını ifade eden yağmurlar nedeniyle nem oranının artması üzerine ‘pas’ hastalığının ortaya çıktığını ve yüzde 2-3’lük bir verim kaybı beklenebileceğini kaydetti. İlçede geçen yıl 180 bin dönüm alana buğday ekimi yapıldığını ve yaklaşık 100 bin tonluk bir rekolte elde edildiğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Aktaş, bu yıl ekim yapılan alanda bir değişiklik olmadığını ve yine 100 bin ton civarında bir rekolte beklediklerini kaydetti.

İNEGÖL’DE ARTIŞ

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise İnegöl’de buğday üretiminin önceki yıla göre artış sağladığını söyledi. Çelik, bu yıl 5 bin dönümlük artışla 80 bin dönüm alana buğday ekimi yapıldığını ve 36-40 bin ton ürün beklediklerini bildirdi. Geçtiğimiz yıl Toprak Mahsülleri Ofisi’nin fyat açıklamaması nedeniyle üreticinin mağdur olduğunu ifade ederek, aynı sıkıntıları yaşamak istemediklerini kaydetti. 

EKİM ALANI AZALDI

Mustafakemalpaşa’da ise buğday ekiminde yüzde 40 oranında düşüş yaşandığı belirtildi. İlçe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, ilçede 2014 yılında 206 bin dönüm buğday ekildiğini ve 58 bin 679 ton buğday hasat yapıldığını anlattı. Bu yıl buğday ekim alanının yüzde 40 oranında azaldığını, bunun yerine hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin arpa ve yulafa yöneldiğini kaydetti. Buna karşın ekili alanlarda herhangi bir hastalığa rastlanmadığını anlatan Aydemir, çiftçinin taban fiyatların açıklanmasını beklediğini sözlerine ekledi. 

‘PAS’ HASTALIĞI

Karacabey’de ise şiddetli yağışlar ve pas hastalığının buğday üretiminde düşüşe neden olduğu bildirildi. Pas hastalığının buğdayda yüzde 10-15 oranında etkili olduğu belirtildi. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “2014 yılında 190 bin dönüm alana ekim yapıldı. Üretim rekoltesi 85 bin 500 ton oldu. Bu yıl ise 160 bin dönüm alana ekim yapıldı. Rekoltenin 64 bin ton olması bekleniyor.” şeklinde konuştu.